Dozen Roses Love Note

Tuesday, June 29, 2010

Selamat Hari Lahir Muhd Aiman Nur Irfan

CMC ni sekali lagi ditempah oleh Cikgu Hindun untuk hari lahir anaknya Irfan.kek ni dibuat sekali dengan kek durian tadi
Terima kasih cikgu Hindun kerana menjadi pelanggan setia Antan Bertingkah

Kek Coklat Durian

Inilah rupanya kek coklat durian yang terhasil daripada durian yang diberikan oleh kawan karib cik antan tadi. rupanya memang tak cantik, tapi rasanya boleh tahan

alhamdulillah licin...dan yang makan semua memuji.

Gula oh Gula

Setiap supermarket mengehadkan seorang pelanggan hanya 2 kilo je. Baru je harga gula naik 20 sen, tak kan nak naik lagi.....Apa-apa lah. Sebenarnya cik antan bukannya nak menulis tentang gula, tapi penyakit yang disebabkan oleh gula. Apa lagi kalau bukan diabetis. Terkejut cik antan semalam sebab salah seorang rakan karib cik antan mengatakan yang paras gula dalam darahnya tinggi melebihi 20. Apa lagi terus cik antan jadi kecut perut, mana taknya cik antan ni jenis yang suka jugak minum air manis. Dalam pada dok masak kek, dok buat coklat, ada jugak yang masuk ke perut. Masa cik antan balik kampung ari tu pun mak cik antan dok cerita ramai sedara-sedara kami yang dah lumpuh, puncanya kencing manis. Mak mentua cik antan ada kencing manis, ipar-ipar cik antan pun ramai yang dah kena kencing manis aka diabetis ni.
Semalam kawan karib cik antan ni kenduri durian pulak kat sekolah, durian kan boleh jugak jd penyebabnya....dalam kecut-kecut perut tu cik antan memberanikan diri jugak ke farmasi ( nak check darah le...)Takut jgk menunggu keputusannya...dan yang tertera di alat tu....jeng...jeng...jeng...6.3, alhamdulillah. Jadi berazam lah konon lepas ni nak kurangkan makan dan minum yang manis-manis ni.
p/s : cik antan rasa faktor keturunan paling kuat menjadi penyebab kepada penyakit ni.

Sunday, June 27, 2010

Tahniah dan Selamat Maju Jaya

Coklat-coklat ni ditempah oleh Kak Ros, sebagai penghargaan kepada pelajar-pelajarnya yang mendapat 'A' untuk BM dalam Peperiksaan Pertengahan Tahunwhite chocolate dan milk chocolate
Tahniah dan Selamat Maju Jaya


25 pek coklat yang siap dibungkus

Saturday, June 26, 2010

Pencil Case

Inilah pencil case yang dibuat daripada zip yang ditempah oleh kak Ainizam. Cik antan pun dah tak ingat bila Kak Jam tempah pencil case ni, dah berbulan rasanya. Tau-tau je lah sejak terima tempahan kek ni rasa malas pulak nak mengadap mesin jahit.
Sori ye Kak Jam, lambat siap, mesti dah boring Kak Jam tunggu, nak tanya segan ye....

Friday, June 25, 2010

Piala Dunia oh World Cup

Sudah 2 minggu kalau tak silap cik antan, semua peminat bola sepak tertumpu ke bumi Afrika Selatan. Kalau tak silap cik antan perlawanan pusingan pertama untuk sesetengah kumpulan sudah pun selesai dan yang lainnya pun sudah hampir selesai. Dengar katanya pelbagai kejutan berlaku pada edisi kali ni. Cik antan ni tak lah minat pun dengan world cup ni, cuma bila suami cik antan dah tengok tu, pandang-pandanglah jugak. Kalau tanya cik antan sorang pun cik antan tak kenal pemain-pemain bola sepak dunia ni. Suami cik antan ni, boleh dikatakan minatlah jugak dengan bola sepak. Setiap hujung minggu pun selalu dia pergi main futsal, tapi cik antan rasa taklah addict sangat, sebab apa yang cik antan perasan sejak 2 minggu world cup berlangsung rasanya dua kali je dia bangun pukul 2 pagi. Mungkin tu perlawanan pasukan pilihan dia kot. Tapi bila dah masuk pusingan kedua ni tak taulah pulak kan, sebab sudah tentulah pasukan-pasukan hebat je yang bertanding selepas ni. Mungkin selalulah dia akan bangun pukul 2 pagi.
Sebenarnya bila berlangsungnya world cup, walaupun cik antan tak minat bola sepak ni, kenangan tentang world cup tetap ada. Sebabnya dua orang anak cik antan dilahirkan pada musim world cup. Angah dan Ateh. Angah dilahirkan pada Mei tahun 1998, cik antan tak ingatlah world cup tahun tu diadakan di mana, tapi apa yang cik antan masih ingat cik antan taklah sorang-sorang berjaga malam sebab suami cik antan pun berjaga nonton bola.
Ateh pula lahir pada April 2002, cik antan ingat tahun tu world cup di Korea dan Jepun sebab suami cik antan tak berjaga malam. Yelah perlawanan diadakan pada waktu petang dan waktu di Jepun dan Korea tak lah jauh berbeza dengan kita.
p/s : itulah pengalaman cik antan tentang world cup, setiap kali world cup berlangsung kenangan itu pasti akan terbayang di minda.

Thursday, June 24, 2010

UPSR dan PMR nak dimansuhkan???

Untuk sehari dua ni mungkin topik ni menjadi salah satu topik yang bincangkan oleh guru-guru di sekolah. Ye lah Ujian Penilaian Sekolah Rendah dan Penilaian Menengah Rendah akan dimansuhkan dan pelajar-pelajar akan dinilai berdasarkan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS). Majoriti cikgu sudah pasti tidak menyokong keputusan ini termasuklah cik antan sendiri. Apa taknya tindakan ni akan menyebabkan pelajar bertambah-tambah malas untuk belajar. Masih cik antan ingat pada zaman persekolahan cik antan dulu, masa tu UPSR belun ada tapi kami dinilai dengan Penilaian darjah 5. Kemudian di tingkatan 3 pula kami dinilai dengan Sijil Rendah Pelajaran. Pada masa tu sesiapa yang tak lulus Matematik dan BM sudah tentu tak dapat naik Tingkatan 4, jadi kami semua punyalah takut, study macam nak rak (konon-konon).
Cik antan pun tak berapa ingat sejak tahun bila (sebab tu PTK tak dapat aras 4) PMR dilaksanakan dan kalau tak silap cik antan sejak PMR dilaksanakan semua pelajar dapat melanjutkan pelajaran ke tingkatan 4 waima dia gagal semua mata pelajaran sekalipun. Rasionalnya supaya tidak ada pelajar yang tercicir daripada persekolahan dan mengurangkan kes lepak dalam kalangan pelajar. Bila difikirkan ada jugaklah kebenarannya walaupun guru-guru berhadapan dengan pelbagai masalah apabila pelajar-pelajar yang gagal ni naik ke tingkatan 4. Apa taknya sampai nak ambik SPM pun masih ada yang tak pandai membaca. Apabila semua pelajar dibenarkan naik ke tingkatan 4, maka sudah tentulah bagi pelajar-pelajar yang lemah tidak ada langsung kerisauan di hati mereka kerana walau apa-apapun keputusan mereka, mereka tetap ada tempat di sekolah. Bagi pelajar-pelajar yang sememangnya cemerlang sudah tentulah berlumba-lumba untuk membuktikan kecemerlangan mereka pada sekeping sijil.
Bagi pelajar sekolah rendah pula, sekiranya mereka tidak langsung dinilai cik antan tak tahulah bagaimana reaksi mereka nanti, seolah-olah mereka ke sekolah tanpa tujuan rasanya. Kalau sekarang belajar rajin-rajin untuk dapat 5A di tahun 6, tapi nanti.....
Apa yang cik antan dengar sebab sebab nak dimansuhkan kedua-dua peperiksaan ini ialah pertamanya untuk mengurangkan perbelanjaan mengurus dan yang kedua untuk mengurangkan beban tugas guru yang sering dirungutkan. Tapi apa yang cik antan musykilkan di sini ialah betulkah beban tugas guru dikurangkan kerana bagi cik antan beban yang dikurangkan hanyalah beban SU UPSR dan SU PMR tapi bagi guru-guru yang mengajar beban pasti bertambah kerana PBS dilaksanakan, sedangkan sekarang sudah bermacam-macam PBS telah dilaksanakan dan berbagai-bagai borang terpaksa diisi oleh guru-guru.
p/s : Apa yang cik antan boleh cadangkan di sini ialah pihak kerajaan sepatutnya mewujudkan kembali sekolah-sekolah vokasional untuk pelajar-pelajar yang sememangnya lemah, kerana pelajar-pelajar ini sememangnya tidak berminat untuk belajar dan tidak dapat memahamipun apa-apa yang dipelajari di sekolah. Dengan cara ini mungkin beban tugas guru dapat dikurangkan, kerana beban utama yang dihadapi oleh guru ialah apabila berhadapan dengan pelajar yang tidak minat belajar dan sering melanggar peraturan sekolah.

Tuesday, June 22, 2010

Puding Jagung, Udang Galah

Tekak ni rasa teringin pulak nak makan puding jagung ni hari ni. Sebenarnya cik antan berniat nak buat puding jagung ni hari Ahad lepas, sebab masa along balik dari asrama hari tu dia teringin sangat nak makan jagung dalam tin tu. Jadi cik antan pun berniat nak masak hari Ahad masa dia nak balik ke asrama dan sempena hari bapa. Tapi hasrat tak kesampaian sebab dia terpaksa balik ke asrama pada hari Sabtu. Cik antan pulak hari Ahad tu sibuk siapkan 100cc. Jadi hari baru berkesempatan nak membuatnya. Nanti lain kali lah ye along, ibu buatkan untuk along.... bekas besar sangatlah pulak, ni nak bawa ke sekolah esok...

Udang galah ni lain pulak ceritanya, tadi cik antan ke bandar dan berminat pulak membeli buku masakan Chef Wan, jadi belek punya belek terhasillah menu ni. Sebenarnya ni dah diubahsuai dengan apa yang ada di rumah.
inilah dia rendang udang galah, masuk belimbing buluh lagi...
Kalau nak resepinya...tapi tak payah sukatanlah ye...
Udang Galah
sedikit minyak masak untuk menumis
Bawang Merah
Halia
Serai
Daun Kunyit
Cili kering ( cik antan guna cili padi )
santan pekat
garam
gula
( cik antan saja masukkan belimbing buluh sebab ada kat belakang rumah)
Bawang merah, halia, serai dan cili dikisar, kalau ikut resepi chef Wan dia hiris halus. Panaskan minyak masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi, kemudian masukkan udang dan belimbing buluh, bila dah kering sikit masukkan santan, garam, gula secukup rasa. Biarlah merenih kemudian masukkan daun kunyit yang dihiris halus. Bila dah pekat dah boleh angkat. Senang kan....cubalah...

Salah siapa?

Sejak semalam dan hari ini dan mungkin berterusan hingga seminggu ni cikgu-cikgu akan sibuk mengedarkan markah-markah peperiksaan pertengahan tahun kepada murid-murid. Tidak terkecuali cik antan, semalam kebetulannya jadual cik antan 2 masa je, jadi satu kelas jelah yang cik antan pulangkan kertasnya...cik antan ni mengajar BM tingkatan 4, 2 kelas, tingkatan 3, 2 kelas. Di sekolah cik antan tingkatan 4 ada 11 kelas, sama jugak dengan tingkatan 3. Kelas tingkatan 4 yang cik antan ajar ialah kelas pertama dan kelas yang terakhir..jadi bayangkanlah perbezaannya. Semalam cik antan masuk kelas tingkatan 4 yang terakhir, rasa-rasanya semua dapat bayangkan bagaimana jawapan pelajar-pelajar ni. Untuk kertas satu, cik antan dapat siapkan pemeriksaan dalam masa setengah jam je...senang kan...Jadi semalam kertas-kertas peperiksaan mereka dah dipulangkan...dan reaksi mereka selamba je bila tengok markah yang diperoleh. Kadang-kadang cik antan hairan dan sedikit kesal (kelas ni tak ada seorang pun yang berbangsa Melayu) kenapalah pelajar-pelajar ni yang dilahirkan di Malaysia selama 16 ataupun 17 tahun tapi masih tak faham bahasa Melayu. Sedangkan cik antan rasa mat bangla atau mat nepal yang baru datang bekerja kat Malaysia ni pun dah dapat menguasai bahasa Melayu. Di mana silapnya tu.....
Hari ni pulak pagi-pagi lagi cik antan dah masuk kelas tingkatan 4 yang pertama tu, semuanya senyum simpul bila diberitahu yang kertas mereka sudah siap diperiksa, dan bila dipulangkan kertas, masing-masing berlumba-lumba pulak meminta supaya ditambahkan markah. Betapa berbezanya kelas yang tadi dengan kelas yang ini. Puaslah pulak cik antan memasang perisai supaya tidak terpedaya dengan pujuk rayu budak-budak ni. Bukannya apa cik antan tak nak mereka terus alpa dengan markah yang tinggi. Tapi apa yang cik antan kesalkan jugak (kelas pertama ni pun sebenarnya dikuasai oleh pelajar-pelajar bukan Melayu) pelajar yang mendapat markah yang agak rendah ialah pelajar yang berbangsa Melayu. Jadi apa nak dikata? Siapa yang nak disalahkan????cikgu????@pelajar????

Monday, June 21, 2010

Kembali Ke Sekolah

Macam tajuk iklan ler pulak ye....Hari ni 21 Jun 2010, sesi persekolahan penggal kedua dah bermula. Begitu cepat masa berlalu, rasa-rasanya macam baru kelmarin je masuk sesi persekolahan 2010. Hari demi hari berlalu, umur kita semakin meningkat dan yang perlu diingati selalu semakin hampir kita kepadaNya.
Apa-apapun hari ini cik antan melangkah ke sekolah tanpa rasa bersalah. Haaa...nak tau sebab apa???Sebab.....cik antan berjaya juga menyiapkan kerja-kerja pemeriksaan kertas peperiksaan murid-murid cik antan. Tak lah nanti dikata orang kan...Yang paling penting cik antan memang kena siapkan kerja-kerja yang utama dulu kerana itu pekerjaan utama. Kerja-kerja bakeri ni hanyalah sampingan.
Bila dikenangkan 2 minggu yang berlalu ni, macam-macam perkara berlaku...itulah pengalaman yang terus mematangkan kita. Cuma harapan cik antan biarlah hari-hari yang bakal dilalui nanti mendapat keredaanNya. Itulah yang selalu cik antan doakan pada setiap kali solat, keredaan Allah untuk keluarga cik antan dan semua umat Muhammad, biarlah rezeki yang diperoleh itu rezeki yang diberkati...Amin.

IRDINA 1st B'DAY

Haa...ni pulak 100 cc tempahan Rozana untuk birthday anak keduanya Irdina pada hari ni. Zana boleh menempah ni masa komen-komen pasal kek Kak Liza n Aida kat fb lah ni. Thanks Zana.....
60 choc cc + 40 butter cc

baru keluar oven......
Happy 1st Birthday Irdina......
p/s : bila tengok cupcakes Zana ni kat sekolah, dah ada yang menempah cupcake utk birthday anaknya awal Julai nanti. Alhamdulillah.......

Macam Tau-tau je......

Dah dijadikan rezeki kan, Cikgu Aida dengan Kak Liza ni macam tau-tau je yang cik antan ni balik dari Alor Setar hari jumaat. Sebabnya semasa di Alor Setar cik antan dapat sms daripada kak Liza menempah 3 biji kek karot dan Cikgu Aida pulak menempah cheese cake untuk birthday anak-anaknya. Kedua-duanya nak pada hari Sabtu. Jadi balik je dari Parit Buntar terus je lah antan bertingkah..... Blueberry Cheese Cake untuk anak-anak Cikgu Aida, maaf ye Aida, cari jugak strawberry kat Tesco, tapi dah habis, jadi beli kiwi je lah 2 warna.
3 biji kek karot tempahan Kak Liza
Islam Itu Indah

Alor Setar...aku pulang

Pada hari Selasa 15 Jun, cik antan dan keluarga balik pulak ke Alor Setar, kebetulan suami cik antan ada kerja di Jitra. Jadi, macam biasalah, dia tinggalkan kami kat rumah mak dan dia terus ke Jitra. Tapi di Alor Setar tak lah semeriah balik Mentakab sebab rumah cik antan di Alor Setar di kawasan taman perumahan. Tapi apa yang sentiasa merindukan cik antan ialah pemandangan sawah padi dalam perjalanan tu..Ntah sampai bila lah fenomena ini akan terus dapat dilihat kerana kebanyakan sawah padi sudah jadi kawasan perumahan. ketika sampai di Tol Alor Setar Selatan



Dari Jitra suami cik antan ada kerja pulak di Kuala Kurau pada hari Jumaat, jadi pada hari Khamis tu kami dah bergerak ke Parit Buntar dan menginap satu malam di Hotel Damai, Parit Buntar. Jumaat tengah hari tu kami sekeluarga bergerak balik ke Kajang....

Sunday, June 20, 2010

Balik Kampung.....Mentakab

Pada 12 Jun lepas, iaitu pada hari jadi suami cik antan, kami balik kampung..ke Mentakab, bersama-sama adik ipar cik antan dari Kelang. Walaupun kami balik hanya 2 hari je, macam2 jgk aktiviti yang dibuat. Tak apalah, walaupun 2 hari je tapi cukuplah untuk menggembirakan ibu mertua cik antan yang nak sangat berjumpa dengan cucu-cucunya....depan brownies yang dibuat untuk birthday suami cik antan...masing-masing tak sabar nak makan tu... 3 orang yang sebelah kiri tu anak buah cik antan...
malam tu kami makan ikan talapia bakar yang disalut dengan tempoyak.....sedap....
ni pulak ikan keli...suami cik antanlah yang menyiangnya, melompat-lompat ikan-ikan tu...
tau apa ni???....haa..ni lah telur ikan keli, adik ipar cik antan nak bakar....
ni pulak abang ipar cik antan, tengah siap-siapkan api....nak bakar ikan yang dipancingnya tadi...tapi malangnya hujan...jadi bakar kat dalam rumah je lah....ikan-ikan tu dipancing di kolam rumah kakak ipar cik antan....bab bakar membakar ni cik antan memang respek pada abang ipar cik antan ni...dia memang rajin...kalau semua berkumpul petang raya...meriah...tapi tahun ni giliran cik antan balik beraya di Alor Setar.....:)

Saturday, June 12, 2010

Happy B'day Abah

12 Jun merupakan hari jadi rome-mate cik antan, jadi dapatlah cik antan mencuba resipi kek yang terdapat dalam buku-buku yang dibeli. Jadi akhirnya cik antan mengambil keputusan mencuba chocolate brownies ni...tapi tak taulah apa rasanya sebab nak dimakan masa balik mentakab nanti...
Happy B'day Abah...
'A' terlindung di sebalik daun strawberry, strawberry ni lebihan untuk cheese cake tadi.
Jadi mungkin untuk seminggu selepas ni cik antan tak bertingkah ye, nak balik kampung, 12-13 Jun ke Mentakab, 15-18 Jun nak balik Alor Setar, nak jumpa mak lah pulak. Bye!Bye!

Congratulation Dato'..........

Tempahan kedua untuk cuti sekolah ni cik antan terima daripada Cikgu Fariza, juga cikgu dari SK Taman Jasmin. Cikgu Fariza menempah blueberry cheese cake 2 kg. Macam tau-tau pulak yang cik antan ni dah ada buah hati baru yang lebih besar, kalau tak jadi macam kek Kak Mala dulu lah, kena buat 2 biji.
Menurut Cikgu Fariza lagi kek ni untuk family gathering dan apa yang ditulis di atas kek tu akan di'sms' kemudian.
Terkejut jgk cik antan bila baca sms Cikgu Fariza sebab kek ni untuk Dato' dan Datin
Anyway, terima kasih Cikgu Fariza, nanti boleh tempah lagi....

Friday, June 11, 2010

Kek Karot lagi.....

seperti biasa 3 buku kek karot ni ditempah oleh Salbiah untuk makan-makan
Sal memang suka kek karot tanpa topping. Terima kasih Sal...

Buah Hati baru......

Inilah dia buah hati baru cik antan...tak sampai seminggu pun lagi. Buah hati lama bukannya rosak tapi sebab oven lama tu kecik jadi bila byk tempahan, jadi lambat. Kalau semua nak tau oven lama tu sebenarnya mikrowaveoven, tapi terlalu banyak jasanya pada cik antan. oven jenis europa valencia, cik antan sebenarnya tau oven ni bila tgk blog fiza nordin, sebab dia pun baru beli oven yang sama, cuma harga cik antan tak dapat harga yang sama dengan dia.
Nasib baik suami cik antan jenis yang sporting dan sangat memahami, bila cik antan tunjukkan blog fiza nordin ttg oven ni, esoknya dia terus survey dan terus ajak cik antan pergi beli....mungkin dia pun tak sanggup dan teman cik antan berjaga sampai pukul 4 pagi untuk menyiapkan tempahan kot....

Thursday, June 10, 2010

Tempahan masa cuti

Kek yang ditempah semasa cuti sekolah... sebenarnya kek ini dibuat untuk hari jadi Angah yang sepatutnya disambut pada 31 Mei yang lepas. Cik Antan guna resepi kek karot yang diajar Chef ??? sorry tak ingat...layan resepinya je lah...
Cream Cheese Walnut Carrot Cake
(A)
200g carrot (grated)
225g caster sugar
8g baking soda
8 g baking powder
170 g plain flour
(B)
150 g corn oil/cooking oil
3 nos eggs
60g walnut
(C)
250 g butter
250 caster sugar
500 g cream cheese
lemon juice(optional)
Method:
1. Mix all ingredients (A), then add in (B) and mix well. Bake at 180C for 45 mins.
2. Cream all ingredients (C) until fluffy, then add in lemon juice and mix well.
Kek karot yang ditempah oleh Cikgu Norliza dari SK Taman Jasmin
Kek karot lagi...
dua biji kek karot yang ditempah Cikgu Norliza
Blueberry Cheese Cake ini juga ditempah oleh Cikgu Norliza. Katanya kek-kek ini akan dibawa balik ke Terengganu untuk kenduri sambut menantu. Kek yang ditempah semasa majlis pertunangan dulu tidak dapat dimakan kerana terpaksa dijadikan hantaran pertunangan..
Terima kasih Cikgu Norliza. Tempah lagi ye...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails