Dozen Roses Love Note

Monday, October 29, 2012

Salam Aidil Adha

Assalamualaikum semua....

Sebelum diteruskan n3 blog ini akak ingin mengucapkan Salam Aidil Adha untuk semua pengunjung blog akak yang tak seberapa ni...
Dah lama rasanya tak menaip di sini... Blog ini pun dah jarang-jarang dikunjungi... sibuk bercampur dengan badan yang kurang sihat... itulah yang sering diingatkan... ingat 5 perkara sebelum 5 perkara... sesekali nikmat yang diberikan ditarik... terasa peritnya... namun tetap kita perlu bersyukur...
 Happy birthday Irsa... Kek Barbie... yang ditempah oleh Rozlin untuk birthday anaknya Irsa.... selepas kek barbie ni siap... akak terus tak bangun... demam yang agak teruk... selera makan terus hilang... hampir seminggu untuk pulih... itupun sehingga sekarang belum seratus peratus terasa sihat.....dah dua minggu rasanya....
 Ini pulak Blueberry cheese cake yang ditempah oleh Puan Khor... dua hari sebelum kek barbie di atas..
 Sekali lagi tempahan Puan Khor.... kali ni 1/2 kg kek karot sebelum bercuti hari raya Aidil Adha
1/2 kg lagi ditempah oleh Jun....
Bila membakar kek karot ni teringat pada Ustazah Nazuha semasa akak di Kajang dulu.... family dia memang peminat setia kek karot ni... sekarang hanya tinggal kenangan...

Tuesday, October 16, 2012

Harapan..

Assalamualaikum semua...

Apa kahabar ye... harap semuanya sihat2 sejahtera hendaknya... Hari ni perasaan agak tenang sikit... sebab minggu lepas, memang kacau... sebabnya mengenangkan along yang memduduki peperiksaan PMR di asrama. Rasa bersalah pun bercampur baur sebab akak tak sempat pun nak menjenguk along sebelum dia menduduki peperiksaan PMR tu.Suami akak sejak beberapa minggu ni tersangatlah sibuknya... sampaikan hujung minggu pun tak ada kat rumah.... akak ni cuak sikit nak memandu dari Kuantan ke Kuala Pilah tu sebab jalannya yang agak berbahaya... akak harap sangat along faham... harapan seorang ibu pada anak-anaknya memanglah tinggi kan... tapi walau apapun keputusannya nanti akak redha... Namun akak tetap mendoakan yang terbaik buat along... harapnya along dah berusaha sebaik mungkin...
 Sekadar menayangkan kek yang dibuat minggu-minggu lepas... RVC untuk adik As
RVC sempena dinner sekolah akak Jumaat lepas...

P/S : Untuk along... setiap saat ibu mendoakan along, namun ibu redha apa saja keputusan along nanti... yang penting ibu harapkan anak-anak ibu membesar dan berjaya serta menjadi anak yang soleh dan membahagiakan semua orang...

Wednesday, October 3, 2012

Popia Kentang

Assalamualaikum semua...
Tetiba jer hari ni terajin nak masukkan n3 tentang popia ni... Sebenarnya dah tayang pun gambar popia ni minggu lepas kot.... saja je hari ni nak masukkan resepi, walaupun orang lain semua dah tahu... Popia ni akak buat Ahad dua minggu lepas, masa akak buat tu husband akak tak ada, akak ada mms gambar kat dia, tapi dia tak terima katanya... akak ada jugak simpan sikit, frozen kan untuk dia rasa... jadi minggu lepas, akak gorengkan sebelum dia pergi kerja... sebab tak sempat makan, dia bawa ke pejabat jer... bila petang tu akak nak tanya jgk... bukan apa... takut dia lupa makan.... tak sempat akak tanya dia cakap... sedap lah popia tadi... beli kat mana?...Terus akak cakap... amboi.... under istimate ibu ye!.... (dalam hati seronok jugak sebab kena puji.. .. hihiihii... mok cik perasan) Macam akak tulis dulu lah, akak ni tak pernah buat popia... itu yang semuanya macam tak konfiden aje dengan popia tu...oops.. tak konfiden dengan akak... daripada anak sampai ke bapaknya. Resepinya biasa2 jer.. mungkin orang lain buat lagi sedap kot... tapi pada yang ingin mencuba, boleh lah mencuba...

Popia Kentang

Bahan-bahannya
  • Kulit popia secukupnya
  • 5 biji kentang - akak parut je macam buat inti popia biasa
  • Sekeping daging kisar Ramly
  • 1 labu bawang besar ( potong dadu )
  • 2 pokok daun sup ( hiris )
  • Serbuk lada hitam dan garam secukupnya
Cara-caranya

Tumiskan bawang besar hingga layu
Masukkan daging kisar dan biarkan betul2 masak.. kalau tak suka daging boleh jer ganti dengan ayam
Kemudian masukkan serbuk lada hitam dan kentang.... masak hingga betul-betul masak
Masukkan daun sup dan garam secukupnya...
Kemudian bolehlah digulungkan dalam kulit popia gamkan hujungnya dengan telur dan bolehlah digoreng

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails