Dozen Roses Love Note

Monday, December 17, 2012

Pancake

Assalamualaikum semua....

Hari masukkan tentang pancake yang akak buat untuk sarapan 3 hari lepas kot.
Dah lama teringin nak buat pancake, jadi google2 jugak dan resepinya semua lebih kurang jer.Jadi buat jelah cara yang paling mudah...
Awan mula2 tengok macam pelik jer sebab biasanya diorang makan lempeng... tapi pagi tu ibu dia nak jadi omputih sikit... jadilah pancake...
Jom layan resepi..

Bahan-bahannya:
  • 3 sudu butter yang dicairkan
  • 1 cawan tepung
  • 1 biji telur
  • 1 cawan susu - akak pakai susu full cream
  • 1 sudu teh baking powder


Cara-caranya
  • Akak masukkan semuanya dalam blender dan blender sekejap.
  • Panaskan non stick pan dan masakkan sehingga garing...


Tuesday, December 4, 2012

Puding Durian

Assalamualaikum semua
Dah agak lama tak update blog ni... selalunya jenguk2 jgk,tapi sejak kebelakangan kekadangnya lupa sekejap kat blog disebabkan sibuk dengan tugas2 rasmi... secara tidak rasminya tugas2 tu dah selesai malam tadi, tapi secara rasminya minggu depan. Tapi apa2pun sekarang ada lah jugak masa nak bersenang lenang sempena cuti sekolah ni.
Jadi untuk hari ni akak nak masukkan n3 tentang puding durian yang dah lama habis sebenarnya...
Puding ni akak buat minggu lepas lg... kalau sesiapa yang pernah mencuba puding jagung yang ada kat blog akak, resepi untuk puding durian ni pun sama, cuma akak tak masukkan whipping cream je.. ok jom layan resepi


Bahan-bahannya

1 kotak ( 1 liter ) susu
1 cawan tepung kastard
8 sudu besar gula pasir
1/2 @ 3/4 cawan isi durian

Cara memasaknya
Campurkan kesemua bahan dan masak atas api sederhana hingga mendidih dan masak...
*puding ni juga lembik, sesuai kalau dimasukkan ke dalam bekas-bekas kecil...

Selamat mencuba.... sementara durian tengah banyak sekarang ni, jangan lupa mencuba...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails