

Resipi Talam Lapis Lobak Merah
(sumber : Chef Asma)
Bahan A (Lapisan Tepung)
1. 100 gm gula pasir
2. 300 ml santan pekat
3. 500 ml air
4. 150 gm tepung beras
5. 60 gm tepung gandum
6. 1 tbsp tepung ubi
7. 1/2 tsp garam
Cara2nya
1. Bancuh semua bahan A dan masak hingga naik wap
2. Bahagikan kepada 3 bahagian
Bahan B (Lapisan Lobak Merah)
1. 200 gm gula pasir
2. 1/2 tin susu cair
3. 20 gm lobak merah parut
4. 150 gm tepung beras
5. 60 gm tepung gandum
6. 1 tbsp tepung hoen kwe putih
7. 1/2 tsp garam
8. air secukupnya
9. pewarna oren red secukupnya
Cara2nya
1. Kisar kesemua bahan bersama susu cair dan tambahkan air untuk menjadikan adunan sebanyak 1 liter
2. Akhir sekali masukkan pewarna oren red dan bahagikan kepada 3 bahagian
Cara mengukus
1. Kukus adunan tepung dan adunan lobak merah berselang seli sehingga habis, 3 lapis oren dan 3 lapis putih. Bawah sekali putih dan atas sekali oren.
2. Loyang 10 x 10 inci
No comments:
Post a Comment