Dozen Roses Love Note

Sunday, September 1, 2013

Selamat datang September

Assalamualaikum semua...

Dah lama betul rasanya tak menaip di sini... hari cuba juga rajin-rajinkan diri
Hari ni sibuk dengan hari sukan Awan... si bongsu akak ni... 
Sukan Tahunan dia hari ni selepas ditunda sebab jerebu hari tu...
Dipilih sebagai pembawa bendera
Ini tak ada kaitan, cuma nak masukkan maskot rumah merah yang memenangi pertandingan maskot terbaik.
Bersedia untuk acara 4 x 25m
Tak sangka pulak kumpulan Awan dapat tempat pertama
Acara terakhir... Tarik Tali.. kumpulan Awan dapat no 3
Acara penyampaian hadiah...

Sebenarnya akak teringin nak menulis untuk bulan Ogos, tapi sebab kemalasan yang melanda, jadi sampai bulan September baru boleh nak masukkan n3...
Ogos yang berlalu meninggalkan banyak peristiwa... 4hb Ogos Awan menyambut hari jadinya yang ke-6, dah besar anak bongsu ibu... Awan dilahirkan awal 21 hari... tarikh sepatutnya 25 Ogos... tapi alhamdulillah Awan membesar dengan baik..

8 Ogos kita semua sama2 menyambut Aidil Fitri... tahun ini, giliran beraya di Mentakab...tapi sempat juga kami balik ke Alor Setar, walaupun sekejap.

25 Ogos... Alhamdulillah masih dipanjangkan umur oleh Allah swt untuk akak menyamnut ulang tahun ke-42 tahun ni... itulah Awan tak nak lahir sama tarikh dengan ibu dia...

31 Ogos semalam satu Malaysia merayakan Hari Kebangsaan... semoga negara Malaysia yang berdaulat ini terus aman makmur...

Thursday, July 4, 2013

Yang dah lama.....

Assalamualaikum....

Apa khabar semua...
Harap semuanya sihat2 belaka. Tambah-tambah lagi, Ramadhan dah bakal menjelma.... pasti semuanya dah tak sabar-sabar lagi kan...
Dah lama sangat rasanya tak update blog ni.... sibuk yang teramat sangat... ye lah tu kan.... ( masih membangau lah tu )
n3 kali ni sekadar memasukkan gambar2 kek yang dah lama akak hasilkan....





Sunday, June 9, 2013

Balik Kampung

Assalamualaikum semua...

Buat apa ye petang2 ni.... tiba2 terajin pulak menagadap lap top ni... Sebenarnya sedih... cuti sekolah dah habis... esok dah start kerja...huhuhu... along pun dah balik ke asrama.
Balik kampung ni awal cuti hari tu... balik kampung kali ni sempat akak bawa anak-anak ke Muzium Padi kat Gunung Keriang kat Kedah... tempat Kak Ilah JY tu... ( jangan marah ye Kak Ilah )
Ni gambar kat dalam muzium tu...
Akak pun pertama kali sebenarnya ke Muzium Padi ni, walaupun dah lama wujudnya muzium tu...
Bila masuk ke bahagian lukisan yang berputar tu MasyaAllah... kagumnya... cantiknya lukisan kat dalam tu..Kagum betul akak dengan pelukis yang melukis untuk muzium tu...
Seolah-olah gambaran sebenar...

Ini anak buah akak bergambar
Teruja betul akak tengok lesung2 kat bahagian bawah muzium..
Lagi....
ada antan kat situ...
Antan tak bertingkah lah.....

Friday, June 7, 2013

Page Antan Bertingkah


Assalamualaikum semua....

Lamanya tak menulis di blog kesayangan ni....
Apa khabar semuanya ye.... akak alhamdulillah sihat.
Ke mana cuti sekolah? dah nak habis dah cuti pun.. akak sempat jugak balik ke Alor Setar.. nanti akak buat n3 ye tentang tu..( itupun kalau tahap kerajinan agak tinggi )
Memasak? Memasak juga, tapi virus M yang menyerang kuat betul... malas benor nak upload gambar kat blog...
Sebenarnya banyak peristiwa yang berlaku sejak kebelakangan ni... hp akak kena curi, tapi alhamdulillah pencurinya dah dapat ditangkap, cuma doakan ye, dia kotakan janji untuk membayar atau menggantikannya.
Lap top akak pun rosak, inipun pinjam hubby punya lap top. Tab pulak chargernya rosak... dugaan semuanya kan... yang penting sentiasa bersyukur dengan apa yang dinikmati...
 Tapi buat pengetahuan semua, gambar-gambar tempahan yang akak terima akak upload kan di page FB Antan Bertingkah.
Dah lebih kurang dua bulan page ni diwujudkan... senang-senang jemputlah ke sana ye... sudi-sudikanlah jari tu untuk 'like' page akak...Linknya akak dah letakkan di sebelah.
Senang sikit masukkan di page berbanding di blog... hehehe... ayat membangaulah tu...
Nanti akak cuba merajinkan diri update kat blog yer...
Sampai ketemu lagi... Assalamualaikum...

Monday, April 15, 2013

Toffee Caramel Cheesecake untuk puteri tunggalku..

Assalamualaikum semua...
Semalam 14 April 2013, genaplah 11 tahun usia puteri tunggal akak... Dah besar anak ibu..
Kebetulan sebab semalam cuti dapatlah jugak menggodek2 kek untuk Afiqah.
 Inilah hasilnya Toffee Caraamel Cheesecake... abaikanlah kecomotannya tu ye...
 Lapisan bawahnya sponge cake dan atasnya cheese...
Comotnya dengan karamel....

Untuk yang nak mencuba resepi yang akak guna sama jer dengan resepi dari blog Rasa Basyirah.... Jadi akak copy paste je lah resepi bahagian cheesenya kat sini...bahagian bawahnya tu boleh gunakan premix vanilla sponge cake yang ada jual di kedai-kedai bakeri..

Toffee Caramel Cheesecake

Tofee

Bahan:


40 gm almond nib

60 gm gula kastor


Cara:

1- Masakkan gula dalam bekas caserol sampai kuning, masukkan almond nib, gaul. Tutup api dan ratakan atas loyang sebentar.

2-Bila sejuk patah-patahkan kecil.


Bahan Cheese

200 gm cream cheese

20 gm gula kastor

8 gm gelatin ( akak gunakan 10 gm)

60 gm air

200 gm whipped cream (whisk dahulu)


Cara:

1-Putar cream cheese sampai gebu, masukkan gula dan pukul sampai smooth. Kemudian tapiskan.

2-Dalam bekas lain, curah gelatin dalam air, biar seketika double boiled sampai gelatin hancur. Campurkan pada adunan cream cheese, gaul rata

3-Akhir sekali kacau dengan whipped cream, masukkan dalam loyang 7', berselang seli tabur toffee tadi.

4- Sejukkan dalam peti ais


Topping

1/2 cawan brown sugar

1 cawan anchor whipping

1 tsp butter

Cara:

1-Campur semua bahan, panaskan sampai pekat. Kemudian sejukkan dalam suhu bilik


Hiasan


100 gm walnut (imported) di tos dan cincang


Cara:

1- Keluarkan kek tadi dan tabur walnut kemudian letak topping tadi. Hidangkan

P/S : Harapan ibu Ateh akan membesar menjadi anak yang solehah, berjaya dunia dan akhirat...doa ibu dan abah akan sentiasa mengiringi perjalanan anak2 kami....



Sunday, March 31, 2013

Tempahan semasa cuti

Assalamualaikum semua...
Selamat berhujung minggu...
Hari ini akak masukkan tempahan sepanjang cuti... Esok dah buka sekolah,jadi dapur Antan Bertingkah kuranglah berasapnya...
 Chocolate Sponge Cake ni ditempah oleh Sal dari SMKTA... sebenarnya tempahan ni akak terima sebelum  cuti hari tu.... Terima kasih Sal... walaupun baru kenal akak beberapa jam aje...
RVC ni pulak tempahan Su dari SMK Astana...katanya sebagai upah untuk anaknya yang ditinggalkan ketika dia ke Bandung..

Talam Cendol ni tempahan daripada kakak kawan sepersekolahan akak...Kak Ngah ni pertama kali menempah... harap berpuas hati.

 Kek Karamel ni pulak ditempah oleh Kak Nor Faizah
Bersama-sama dengan cupcakes ni..

Ini pulak tempahan Talam Suji dan pai ayam oleh Teh Azhua 

Kek Karamel ini pulak ditempah oleh Masliraini
bersama-sama dengan Chocolate Cheese Brownies ni, sempena hari jadi anaknya Sarah hari ini..

Thursday, March 28, 2013

Nostalgia Kek Butter

Assalamualaikum semua...
Hari ni akak membakar kek butter sebab ada yang menempah cupcake butter. Teringat masa akak kecik2 dulu, kalau boleh mamasak kek butter yang elok kejadiannya pun dah kira hebatlah kan... Masa dulu sukatannya pakai cawan aje... akak mula2 belajar memasak kek butter ni semasa ke rumah kawan akak... mak dia memang pandai memasak... buat kek pukul pakai senduk kayu jer... tak de mixer bagai... tapi resepi kat bawah ni yang dah sukat pakai gram...

Bahan2nya

250 gm butter
180 gm gula kastor
4 biji telur
250 gm tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder*
1/2 sudu teh soda bikarbonat*
100 ml susu segar/cair
1 sudu teh esen vanilla
* diayak bersama2 tepung

Cara membuatnya

Pukul butter dan gula hingga kembang
Masukkan telur sebiji demi sebiji
Masukkan esen vanilla
Masukkan tepung dan susu secara berselang seli
Bakar dalam suhu 170° selama 1 jam atau sehingga masak.

Wednesday, March 27, 2013

Tempahan Sebelum Cuti

Assalamualaikum semua...
Malam ni berkesempatan nak update blog yang agak lama ditinggalkan...
Sekadar memasukkan tempahan2 sebelum cuti sekolah hari tu...
 Kek Karamel tempahan Sarihat

Blueberry Cheese Tart 
Kemuncaknya pada hari Jumaat, 4 biji kek karamel, seri muka dan cheese tart

Wednesday, March 13, 2013

Tempahan minggu lepas

Assalamualaikum semua....
Apa khabar ye semuanya....
Kalau diikutkan hati, malas betul nak update blog sekarang....
Sekadar masukkan tempahan minggu lepas yang berjaya di'snap' gambarnya.... sesetengahnya dihantar ke tuannya tanpa berposing pun..

Chocolate Chewy Brownies tempahan Zarina
CMC tempahan Teh Azhua

Kek Karamel tempahan Asfarida dan Kak Wan...

Monday, February 25, 2013

Chewy Brownies


Assalamualaikum semua....
Pagi2 ni nak masukkan n3 tentang Chewy Brownies yang dah licin pun. Akak buat minggu lepas. Resepinya daripada seorang kawan lama... senior akak masa sekolah dulu2. Resepi ni akak dapat dah hampir 2 tahun, minggu lepas baru berkesempatan mencuba...
Asalnya resepi chewy Brownies ni tak ada lapisan cheese, tapi sebab akak nak menghabiskan stok cheese yang ada akan lapiskan aje dengan cheese.
Untuk yang ingin mencuba...

Bahan2nya:

2 cawan tepung gandum
2 cawan serbuk koko
500 gm gula
4 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh double action baking powder ( akak tambah)
1 cawan marjerin atau butter cair
Badam atau apa-apa jenis kekacang kalau suka
Cara Membuatnya:

Campurkan kesemua bahan dan pukul sebati
Adunan memang pekat seperti dodol.
Ratakan dalam dulang yang sudah dialas.
Bakar 160' celcius selama 30 minit.

Akak buat separuh daripada adunan di atas, jadi akak gunakan loyang 8 x 8 inci.

Untuk sesiapa yang ingin letakkan cheese 

250 gm cream cheese
70 gm gula kastor
1 biji telur
Sedikit esen vanilla

Pukul semuanya dan tuangkan atas adunan yang telah dibakar tadi dan bakar semula selama 20 minit atau sehingga cheese masak...

P/S : Kata Kak Liza, penyumbang resepi ni, ilmu itu milik Allah... jadi sebab itulah dipanjang2kan...Terima kasih Kak Liza Suryani, semoga akak sekeluarga sentiasa di bawah keredhaan dan keberkatan Allah...

Monday, February 18, 2013

Jom pergi....

Assalamualaikum semua...
Hari ni masukkan n3 tentang aktiviti akak semasa cuti minggu lepas. Hari Sabtu tu lepas menghantar semua tempahan... ( macam banyak sangat kan ) akak sekeluarga balik ke Mentakab. Hari Ahad tu ada kenduri kahwin anak sedara sepupu suami, lepas ni dapat cucu lah ye... sebenarnya dah ada pun kalau cucu sedara sepupu tu.... Balik dari kenduri, kami ke Santuari Gajah di Kuala Gandah... dah lama jugak dok dengar nama jer, jadi hari Ahad tu berkesempatanlah jugak ke sana....
Ini sticker yang akan kita dapat bila mendaftar di santuari tu.... ada yang cakap eloknya simpan ni kan... satu hari nanti boleh dijadikan kenangan.. kenang balik masa bersama-sama keluarga... betul gitu? 
Sebenarnya muka tak puas hati tu.... sebab tak dapat bagi gajah makan... suami akak malas nak beratur belikan tebu, ramai sangat orang katanya.. 
 Dok tengok orang bagi makan je lah.... Kesian anak ibu....
 Sepatutnya boleh tunggu turn mandikan gajah... tapi Ahad tu ramai betul pengunjung... cuti CNY kot... kalau tak silap akak mandikan gajah kena bayar... sebenarnya bukan sebab bayaran, tapi akak malas nak basah2, mana bawa baju tukar pun...
 Jadi tengok je lah belalai gajah ni....
 Balik dari Santuari Gajah, kami singgah di Deerland, dewasa bermula dari 12 tahun kena bayaran rm6 dan 3 - 11 tahun kena bayaran rm3. Dengan tiket yang dibeli tu akan diberikan kentang yang dah dipotong untuk diberi makan kepada rusa2 di situ... Sini barulah diorang puas hati dapat bagi makan.
 Sedar2 dah tak ada kat sebelah... nun di hujung, seronok sangat bagi makan rusa.
 Deerland ni mcam mini zoo, macam2 haiwan ada kat situ... nak tengok burung unta boleh....
 kalau nak peluk ular sawa albino ni pun boleh
 Tak tau burung apa, tapi cantik sangat.
 Diorang suka tengok farret ni, sebab sama macam kat dalam cerita zoo...
 Diusap2nya farret, macam Mia Sarah buat...
Ini pulak kat tempat arnab....

Jadi... sesiapa yang berkesempatan, bolehlah bawa anak jalan2....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails