Dozen Roses Love Note

Sunday, August 7, 2011

Lepat Pisang

Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah dah seminggu kita berpuasa... terasa cepatnya masa berlalu.. seolah2 masih terasa macam baru je nak sambut Ramadhan... tetiba je esok dah hari Isnin balik... nanti tetiba jer semua dah sibuk nak sambut raya kan...
 Dah 2-3 hari akak tak update blog, sejak bulan puasa ni masak pun yang biasa2 jer... ditambah pulak dengan kesibukan kerja di sekolah... kat fb pun kadang2 jer update status.. tengok kat fb ramai kawan2 yang sibuk dok menyiapkan tempahan biskut raya... alhamdulillah rezeki Ramadhan kan.... untuk menyambut Aidil Fitri.
 Berbalik pada juadah yang akak buat hari ni, kebetulan along pun balik hujung minggu ni, jadi tadi sempatlah jugak akak buatkan lepat pisang ni untuk dia bawa bekal balik ke asrama dan untuk MIL akak bawa ke rumah adik ipar akak di Klang. Dah lama sebenarnya akak tak buat lepat pisang ni.... rasa2nya last sekali akak buat pun masa belum kahwin lagi... kalau tak silap akak masa tengah tunggu result STPM kot... isshhh dah lama tu... dah dekat 20 tahun rupanya.....
 Bagi akak buat lepat pisang ni taklah sesusah mana cuma cara akak ni yang tak de sukatan khusus tu yang buatkan jadi susah... samalah jugak hari ni, akak masak ikut agak2 jer.... bila part nak masuk tepung yang susahnya sebab main agak2 jer....alhamdulillah elok pulak kejadiannya, sebab akak tak suka lepat yang keras, akak lebih suka lepat yang terasa pisangnya.... bukan tepungnya.
Jadi untuk bahan agak2 tu...

20 biji pisang dilenyek
200 ml santan pekat
5 sudu besar gula pasir
sedikit garam
tepung gandum ( ini yang main agak2 ni, jangan terlalu lembek, jgn terlalu keras)
Daun pisang untuk membungkus

Jadi semuanya dicampur dan dibungkus dalam daun pisang. Kemudian dikukus lebih kurang 25 minit...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails