Dozen Roses Love Note

Wednesday, October 20, 2010

Talam Lapis Lobak Merah


Semalam teringat ada lagi baki karot dalam peti sejuk, lebih buat kek karot Kak Liza hari tu, Jadi hari ni cik antan cuba buat talam lapis lobak merah. Jadi inilah hasilnya....
Resipi Talam Lapis Lobak Merah
(sumber : Chef Asma)
Bahan A (Lapisan Tepung)
1. 100 gm gula pasir
2. 300 ml santan pekat
3. 500 ml air
4. 150 gm tepung beras
5. 60 gm tepung gandum
6. 1 tbsp tepung ubi
7. 1/2 tsp garam
Cara2nya
1. Bancuh semua bahan A dan masak hingga naik wap
2. Bahagikan kepada 3 bahagian
Bahan B (Lapisan Lobak Merah)
1. 200 gm gula pasir
2. 1/2 tin susu cair
3. 20 gm lobak merah parut
4. 150 gm tepung beras
5. 60 gm tepung gandum
6. 1 tbsp tepung hoen kwe putih
7. 1/2 tsp garam
8. air secukupnya
9. pewarna oren red secukupnya
Cara2nya
1. Kisar kesemua bahan bersama susu cair dan tambahkan air untuk menjadikan adunan sebanyak 1 liter
2. Akhir sekali masukkan pewarna oren red dan bahagikan kepada 3 bahagian
Cara mengukus
1. Kukus adunan tepung dan adunan lobak merah berselang seli sehingga habis, 3 lapis oren dan 3 lapis putih. Bawah sekali putih dan atas sekali oren.
2. Loyang 10 x 10 inci

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails