Cubaan ketiga... kali ni barulah betul2 puas hati...
loyang yang betul 10 x 10 inci dan sukatan untuk bahannya pun betul
untuk hidangan adik ipar cik antan yang terbang dari Kota Bharu.... nanti cik antan c & p resepinya sekali lagi. Resepinya dari blog Ilham Dapur. Tima kasih ye.....
loyang yang betul 10 x 10 inci dan sukatan untuk bahannya pun betul
untuk hidangan adik ipar cik antan yang terbang dari Kota Bharu.... nanti cik antan c & p resepinya sekali lagi. Resepinya dari blog Ilham Dapur. Tima kasih ye.....
Resipi Talam Tokyo
Lapisan Bawah
Lapisan Bawah
60g suu'un - rendam selama 15-20 minit - gunting kecik-kecik
250g sagu kecil - cuci dan rendam 30 minit dan toskan
100g kelapa parut -amik yang putih je
1 sudu kecil garam
400ml santan
Cara-cara
1. Satukan semua bahan-bahan dan kukus selama 15 minit,bila dah masak tekan-tekan sikit dengan sudu (pastikan tutup pengukus ditutup dengan kain/towel)
Lapisan Atas
250g gula pasir
100g tepung kastard
800ml santan
2 @ 3 biji telur (gred A)
1/8 sudu kecil air abu
1/2 sudu kecil garam
sedikit pewarna hijau
sedikit paste pandan @ blend daun pandan dengan santan
Cara-cara
1. Satukan semua bahan-bahan kecuali gula. Kacau sebati dan tapiskan dalam periuk
2.Masukkan gula dan masak atas api sehingga naik wap (jadi pekat sikit macam susu pekat)
3. Tuang ke atas lapisan sagu tadi dan kukus lagi selama 30 minit. Siap dan buka tutup pengukus dan sejukkan dulu sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment