Tempahan daripada Kak Suhaibah yang menyambut ulang tahun perkahwinannya yang ke-20 hari ini. Didoakan Kak Su dan suami berbahagia hingga hujung nyawa... Di sini cik antan sertakan resepi blueberry cheese cake yang cik antan belajar daripada Chef Asiah.
Resepi Blueberry Cheese Cake
Bahan-bahannya:
A 500gm cream cheese
100gm gula castor
B 40 gm tepung gandum/ superfine
C 3 biji kuning telur (gred A)
1 biji telur
D 400ml sour cream/ yogurt
Merangue
E 3 biji putih telur
70 gm gula castor
30 gm tepung jagung
F 300gm blueberry filling
Cara-cara membuatnya:
Pukul bahan A hingga kembang, masukkan bahan B, kemudian bahan C, dan bahan D dan akhir sekali masukkan sedikit demi sedikit bahan E sambil dikacau menggunakan whisk tangan. Masukkan dalam acuan 10", bakar selama 1 jam 30 minit secara double bath dalam suhu 150 C. Bila masak sejukkan dan masukkan ke dalam peti sejuk dan bolehlah dihias menggunakan blueberry filling.
No comments:
Post a Comment