Monday, December 12, 2011

Talam Keladi

Assalamualaikum semua...

Pasti sekarang ni ada yang sudah ataupun sedang menikmati makan tengah hari kan... Hari ni saja2 je nak tayang talam keladi yang dah habis ni... sebenarnya akak buat ni hari Khamis lepas untuk makan2 kat Banting dan adalah yang ditinggalkan sedikit kat rumah untuk anak-anak makan. Untuk talam keladi ni memang akak biasa gunakan resepi chef Asma, akak rasa, dah ramai yang masak talam keladi guna resepi Chef Asma ni kan dan sememangnya sedap.... jadi jomlah layan sekali lagi resepi talam keladi ni....
Bahan-bahannya 
Lapisan Bawah
Bahan A

  • 210 gm tepung beras
  • 30 gm tepung ubi
  • 1 1/2 sudu teh garam
  • 1000 ml santan
Bahan B
  • 260 gm keladi yang dah dibersihkan, dipotong dadu dan dikukus
Cara-caranya:
  1. Bancuh semua bahan A sehingga rata dan sebati
  2. Tapis ke dalam periuk dan masakkan sehingga pekat.
  3. Masukkan keladi dan dikacau rata.
  4. Tuangkan ke dalam loyang 10 x 10 inci dan kukus selama 25 minit

Lapisan Atas

  • 150 gm tepung gandum
  • 210 gm gula pasir
  • 4 biji telur
  • 750 ml santan
  • pewarna purple
Cara-caranya
  1. Bancuh semua bahan dan tapis ke dalam periuk.
  2. Masak sehingga pekat dan tuangkan ke atas lapisan bawah yang telah digores2 dengan garfu.
  3. Kukus selama 30 minit.
Semasa hari ketiga bermesyuarat, akak dapat call daripada Kak Zaharah yang menempah 3 talam kat bawah ni...Talam Tokyo, Talam Keladi dan Talam Suji...

Terima kasih ye Kak Zaharah, sebab memperkenalkan talam2 ni pada jiran akak tu....

3 comments:

Kisah Ibu dan Bunga Hydrangea

Assalamualaikim wbt dan salam sejahtera.. Wah... dah lama bebenor ibu tak menulis di sini, sampai ibu dah tak ingat macam mana nak urus...