Dozen Roses Love Note

Sunday, July 15, 2012

Kek Coklat Kukus untuk Aqil

Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah... hari ni baru settle pemasangan streamyx kat rumah akak ni setelah 3 minggu lebih dah rasanya akak memohon... macam2 masalah... masalah TM lah, masalah van kontraktornya rosaklah...
Kek coklat kukus Aqil ni pun sebenarnya dah lama kat dalam draf, tapi tak ter 'post' sebab akak dok menunggu line internet ni... jadi hari dapatlah akak post kan... untuk birthday Aqil tahun ni akak cuma buat kek coklat kukus je... tapi resepinya akak ubah suai sikit daripada resepi yang akak buat dulu...

Bahan-bahannya
  • 3 biji telur
  • 1 tin susu cair#
  • 1 cawan minyak#
  • 1 cawan serbuk koko#
  • 1/2 cawan susu pekat manis#
  • 1 cawan gula pasir#
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
* Coklat ganache untuk dituang ke atasnya...

Cara-caranya
  1. Bahan yang bertanda # dimasak sekejap sehingga gula hancur dan sejukkan
  2. Pukul telur hingga kembang
  3. Masukkan bahan yang dimasak dan kacau sebati
  4. Masukkan tepung yang diayak bersama-sama soda bikarbonat dan baking powder
  5. Kacau sebati, masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 1 jam.
  6. Kukusan perlu dipanaskan terlebih dahulu....

Ini pulak puding roti yang akak buat pada hari yang sama, tapi resepinya main agak2 dan campak-campak je....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails