Tuesday, October 25, 2011

Daging Salai Masak Lemak campur Pucuk Ubi dan Belimbing Buluh

Assalamualaikum semua....

Masukkan pulak n3 tentang daging salai masak lemak... sebenarnya ni bukan menu hari ni pun, menu minggu lepas. Suami akak bawa balik daging salai dari Kuala Lipis, masa dia ke sana dulu.
Akak masak daging salai ni campur sikit dengan pucuk ubi dan belimbing buluh....resepinya agak2 je
Bahan2nya:

  • Daging salai
  • Santan
  • Serai
  • Pucuk ubi
  • Belimbing buluh
  • Bawang merah
  • Cili padi
  • Asam keping
  • Sedkit kunyit
Cara2nya
  1. Tumbuk bawang dan lada kecik. Masak atas api hingga kering air.
  2. Masukkan santan dan serai yang diketuk dan kunyit.
  3. Masukkan daging, pucuk ubi dan belimbing.
  4. Masukkan asam keping kalau tak cukup masam dan garam secukupnya.

2 comments:

  1. Sedap...suka daging salai masak cam gini...:D

    ReplyDelete
  2. sedaynya teriur ni..hehe
    salam kenal , feel free follow me bck.

    ReplyDelete

Kisah Ibu dan Bunga Hydrangea

Assalamualaikim wbt dan salam sejahtera.. Wah... dah lama bebenor ibu tak menulis di sini, sampai ibu dah tak ingat macam mana nak urus...