Dozen Roses Love Note

Friday, November 26, 2010

Seri Muka Jagung


untuk minum petang hari ni.......
Resipinya cik antan ambil daripada blog Kak Wan - Citarasawan tapi dah diubahsuai sikit. Jom layan resepi yang cik antan ubah suai sikit je...resepi asal klik kat sini.
Seri Muka Jagung
Lapisan Bawah
500gm beras pulut
300ml santan pekat
200ml air
1 tsp garam halus
Lapisan Atas
100gm tepung gandum
40gm tepung jagung
40gm tepung kastard
200gm gula kaster
4 biji telur gred A
300 ml santan pekat
200 ml air
1/2 tin jagung cream
Loyang 10 x 10"
Cara-cara :
Lapisan Bawah :
1. Cuci beras pulut dan toskan.
Kukus dgn bahan-bahan lapisan bawah selama 1/2 jam (sehingga masak)
2. Angkat pulut, gaul sebati dan tekan ke dalam loyang yang di alas dengan plastik hingga padat. Ketepikan.
Lapisan Atas :
3. Sebatikan semua bahan lapisan atas, kecuali jagung cream.
Whisk dan tapis.
Kemudian masukkan jagung cream, gaul rata, masak hingga naik wap dan tuangkan ke dalam lapisan bawah.
Kukus 1/2 jam lagi.
4. Biarkan betul-betul sejuk baru dipotong menggunakan pisau plastik.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails