Dozen Roses Love Note

Tuesday, June 7, 2011

Blueberry Creamcheese Buttercake

 Assalamualaikum semua...

Hari akak bakarkan kek ni, Blueberry Creamcheese Buttercake. Sebenarnya nak menghabiskan baki creamcheese kat dalam peti sejuk. Kebetulan tengok kat rumah Dr. Ina, jadi terus terpikat...
 Comot jer.. sebabnya belum sempat sejuk dah tak sabar2 nak potong. Menurut Kak Ina resepi kek ni diambil dari rumah Yatie dan Yatie pulak dari rumah Kak Jun. Minta izin semua ye di c n p kat sini...

BLUEBERRY CREAMCHEESE BUTTERCAKE



Bahan-Bahan
·                     1 1/2 cawan gula halus
·                     1 sudu teh esen vanilla
·                     150gm buah blueberry (saya guna blueberry filling)
·                     2 1/4 cawan tepung naik sendiri
·                     250gm butter
·                     250gm cream cheese
·                     1/3 cawan susu segar
·                     3 biji telur


Cara-Cara
1.                  Panaskan oven pada 160'c. Gris dan alas loyang. (kita guna loyang bulat 9")
2.            Pukul butter, gula dan esen vanilla hingga ringan dan lembut.
3.            Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. Masukkan cream cheese dan      susu, pukul lagi. Masukkan tepung yg telah di ayak dan gaul sebati.
4.            Masukkan sesenduk adunan ke dlm loyang yg di gris tadi dan ratakan.
5.            Letakkan buah blueberry/ blueberry filling secara dot dot....sesudu sesudu.
6.            Lapiskan adunan tadi sesenduk lagi dan ratakan. Buatlah sehingga habis.
7.            Setelah siap, bakar selama 50 minit atau sehingga masak.


Ini pulak 2 ketul English Cottage Bread yang sekali lagi dibakar hari ini....resepi boleh klik kat sini..

11 comments:

  1. Assalam Kak, wahh menarik kek tu...hari tu dah copy resepi dah tapi tak berkesempatan nk cuba lagi tgk akak buat ni lagi ler terliur..hehe

    ReplyDelete
  2. salam, kelihatan begitu enaknya..terlior melihatnya, mana nak dpt yang dah siap?

    ReplyDelete
  3. Syima, nak yang dah siap kena datang rumah ler....

    ReplyDelete
  4. rajinnya..... amie kurang mahir bab begini... kena byk belajar nih!

    ReplyDelete
  5. Bukan rajin... teringin nak makan... ikut jer resepi... untung2 jadik...

    ReplyDelete
  6. As'salam Yus

    meanriknya bila lihat kek cheese tu, tapi entah bilalah nak buat. kalau kak ct buat pun kena 1/2 aduanan lah. sebab isi rumah dah kurang jadi kena kurang juga lah sukatan kek tu.. hihihi

    ReplyDelete
  7. Kakkk..
    Sini dah 12.45. Belum lunch lagi..
    tengok cheesecake akak terus perut berbunyiii..Camno??

    ReplyDelete
  8. Kak CT, kat rumah saya pun lain kali kena buat 1/2 adunan jer... yang kat atas ni dah diagihkan pada schoolmate separuh

    ReplyDelete
  9. TTM, siannya..lapo yer... nanti akak hantar sepiring...

    ReplyDelete
  10. salam kenal juga.. cikgu ye .. sama la tapi saya tengah bercuti ikut suami.. nampak gebu je kek tu... menarik

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails