Dozen Roses Love Note

Friday, June 10, 2011

Projek Hari Ini....

Assalamualaikum semua...

Kali ni nak masukkan n3 tentang projek akak pulak untuk hari ini....
 Teruja tengok apam dot-dot ni kat rumah orang, akak tak pernah rasa... jadi hari ni, akak cuba2lah menggodak.. tak taulah jadi ke tak....
 Inilah rupa kejadiannya... along suka sangat2 yang lain pun suka... tapi kecik sangat pulak dot2nya tu.. akak buat 2 kaler jer, bukan apa takut gak tak menjadi. Resepinya akak ambik dari Teratak Dhia, akak copy paste kat sini ye...


Apam Dot-dot

Bahan-bahan
·                     3 biji telur - dari peti sejuk
·                     280 gm tepung gandum
·                     220 gm gula halus – akak kurangkan sebab masukkan inti
·                     150gm susu segar
·                     3 sudu teh baking powder
·                     1 sudu kecil ovallete
·                     Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
·                     Pewarna
Cara-cara
1.             Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
2.             Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
3.             Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
4.             Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
5.             Picitkan blueberry filling secukupnya.
6.             Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
7.             Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
 Ini pulak 3 biji kek yang ditempah oleh Ustazah Nazuha, 2 biji kek karot dan sebiji kek blueberry untuk anniversarynya hari ini
 Dah tak ada ide nak deco, Ateh pun dah cakap.... sama je ibu.... abis nak buat cammana ibu dah tak de ide..
Sorrylah kalau nampak kebudak-budakan dengan cendawan tu ye...
 Ini kek kedua... katanya adik dan emaknya yang menempah. Terima kasih ye Nazuha...selalu menempah dengan akak
Ini pulak kek blueberri 1/2 kg untuk anniversarynya hari ini. Happy Anniversary ye Nazuha..akak doakan Nazuha dan suami berbahagia hingga ke syurga ..... Amin...

4 comments:

  1. kita pun teruja nengok apam dot..dot...nih

    ReplyDelete
  2. Itulah sebabnya yang cuba ni... cubalah..

    ReplyDelete
  3. ...lama dah tak buat aktiviti masak2 kuih muih niihh...asyik beli jee...aduhaii..:)

    ReplyDelete
  4. Bila tiba seru tu rajin la nanti...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails