Dozen Roses Love Note

Wednesday, May 25, 2011

RVC: Sekadar mencuba untuk birthday seorang rakan...

Assalamualaikum semua...

N3 hari ni tentang Red Velvet Cake yang akak cuba buat semalam. Sekadar mencuba untuk makan-makan dan meraikan hari lahir seorang rakan guru...
 Inilah rupa kejadiannya, dengan deco yang tak kemas dalam dalam operasi nak menghabiskan strawberi dalam peti sejuk...jadi akak susun je lah kat atas kek tu... nasib baik strawberi tu warnanya merah kan...cuba bayangkan strawberi tu warnanya biru... nak sebut red velvet pun dah macam teragak2 kan...
 Ini masa kat sekolah
 Kek coklat... bukan akak buat
 Jeli kelapa muda..pun bukan akak buat... ini kawan akak si Wan Nazrul yang buat... ramai yang pandai masak kat sekolah akak... jadi sebab itulah akak kata, akak memasak sekadar suka-suka.... untuk menambahkan ilmu di dada. Menu utamanya laksa Penang yang ditempah daripada kawan akak yang lagi pandai memasak, Siti Hajara.
 Inilah orangnya... yang menyambut hari jadinya hari ini... baru masuk 30 tahun.... sebaya akak...oooppps....baca dulu habis-habis...sebaya akak 10 tahun lalu....
 Acara makan beradab... tapi suap strawberi...
Comotnya...lah...sapa lah yang buat kek ni yer....

Akak ambik resepinya daripada blogresepi... nak terjah klik kat sini....

Nanti akak copy paste kan resepinya...akak tak ubah apa2 pun..... tak pandai... n3 kat blog ni pun banyak resepi yang di copy paste, tak de resepi akak sendiri pun....itu tandanya akak ni bukannya pandai... sekadar ingin mencuba dan berkongsi... jadi terima kasihlah banyak2 pada blogger2 yang memang tak kedekut ilmu untuk berkongsi... pasti murah rezeki semuanya...

Red Velvet Cake Recipe
Source: Joyofbaking

·         2 1/2 cups (250 grams) sifted cake flour (I used normal flour)
·         1/2 teaspoon salt
·         2 tablespoons (15 grams) cocoa powder
·         1/2 cup (113 grams) unsalted butter, at room temperature
·         1 1/2 cups (300 grams) granulated white sugar
·         2 large eggs
·         1 teaspoon pure vanilla extract
1 cup (240 ml) buttermilk – see recipe below
2 tablespoons liquid red food coloring (I added to 4 tablespoon)
1 teaspoon white distilled vinegar
1 teaspoon baking soda
1 tespoon baking powder (I added this too)
Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C) and place rack in center of oven. Butter two – 9 inch (23 cm) round cake pans and line the bottoms of the pans with parchment paper. Set aside.
In a mixing bowl sift together the flour, salt, and cocoa powder. Set aside.
In bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until soft (about 1-2 minutes). Add the sugar and beat until light and fluffy (about 2-3 minutes). Add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Scrape down the sides of the bowl. Add the vanilla extract and beat until combined.
In a measuring cup whisk the buttermilk with the red food coloring. With the mixer on low speed, alternately add the flour mixture and buttermilk to the butter mixture, in three additions, beginning and ending with the flour.
In a small cup combine the vinegar and baking soda. Allow the mixture to fizz and then quickly fold into the cake batter.
Working quickly, divide the batter evenly between the two prepared pans and smooth the tops with an offset spatula or the back of a spoon. Bake in the preheated oven for approximately 25 – 30 minutes, or until a toothpick inserted in the center of the cakes comes out clean. Cool the cakes in their pans on a wire rack for 10 minutes. Place a wire rack on top of the cake pan and invert, lifting off the pan. Once the cakes have completely cooled, wrap in plastic and place the cake layers in the freezer for at least an hour. (This is done to make filling and frosting the cakes easier.)
Buttermilk Recipe
Add 1 tablespoon of white distilled vinegar, cider vinegar, or lemon juice to 1 cup (240 ml) of milk. Let this mixture stand 5 to 10 minutes before using.
Cream Cheese Frosting
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cup confectioner sugar
Mix everything in a big bowl and whip the cream until stiff peaks formed.
Assemble: With a serrated knife, cut each layer in half, horizontally. You will now have four layers. Place one of the cake layers, top of the cake facing down, onto your serving platter. Spread the cake layer with a layer of frosting. Place another layer of cake on top of the frosting and continue to frost and stack the cake layers. Frost the top and sides of the cake. Can garnish the cake with sweetened or unsweetened coconut.
Makes one- 9 inch (23 cm) four layer cake.

P/s : Sapa2 yang nak cuba tu translate sendiri ye....

12 comments:

  1. Antan....cantik dah tu....janji sedapppp....red velvet ni memang fav kak cek....sape2 punya birthday pun mesti nak buat red velvet jugak...:)

    ReplyDelete
  2. Kak Cek, ni percubaan pertama saya... ok lah kot....

    ReplyDelete
  3. tengok merah2 tu mcm sedap je, telan air lior nengoknya. lama tak buat kek....angin malas menerjah..

    ReplyDelete
  4. tahniah...
    mmg menjadi lah kek nie, super like SR....
    ada bakat yang terpendam nie...

    dan selamat hari lahir utk sahabat cikgu ya.

    ReplyDelete
  5. kek nie pun dah lama menggoda diri nie.. tp lom ada kesampaian lg nk membuatnya... ada masa nak gak buat nnt... n kek tu cantik ler... apa plak x cantik... dah ok dah tu.. kalau diana yg buat.. aduh!! hehee

    ReplyDelete
  6. Zana,
    Tak pe belum datang seru tu... kalau dah datang angin rajin, semua kek nak cuba nanti...

    ReplyDelete
  7. Ayu,
    Tq...bukan bakat terpendam... bakat tenggelam ni... sekejap2 timbul..

    ReplyDelete
  8. Diana,
    Akak pun dulu macam diana jugak, teringin nak buat tapi bertangguh2 jer.. ini datang seru nak mencuba lah ni.... boleh jugak surprise kan birthday mom n makan2 dengan kawan2...

    ReplyDelete
  9. Kak Yus... Naz dah lama aim kek ni tp tak terbuat2 lg.. Tang nak kena letak cream tuh yg melambatkan projek tu.. Tak pandai nk hias2.. Cantik apa akk nye kek...

    ReplyDelete
  10. Naz, buat jer...nak senang letak krim pakai nozel, jangan sapu susah nak licin...

    ReplyDelete
  11. woww..dh cantik dh tu dekonyer..yg penting keknye rasa mantop lg melotupskan!! dulu akak dh wat mmg sedap banget kek rv nih!

    ReplyDelete
  12. Kak Ina.... kek ni memang gebu kan... sebab tu lah diberi nama baldu merah..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails