Dozen Roses Love Note

Monday, May 23, 2011

Mata Kucing

Assalamualaikum semua....

N3 malam ni bukan tentang masak-masak, tapi tentang buah mata kucing atau longan.
Buah ni baru di 'harvest' petang tadi..oh oh... kalau lecturer akak ada yang terbaca ni mau dia bagi akak GB ni.. mencampur adukkan bahasa... tapi apalah nak diherankan sangatkan... dah banyak sangat sekarang ni perkataan inggeris yang dah dimelayukan... tengoklah tema hari guru pun guna perkataan transformasi... kan asalnya bahasa Inggeris tu... ntah kat mana agaknya keaslian bahasa Melayu kita sebenarnya...
 Panjang pulak mukadimmah kali ni yer... haaa berbalik pada buah mata kucing ni, pokoknya ditanam di depan pagar rumah akak.. selalunya berbuah satu atau dua gugus jer... tapi selalunya tak sempat kami petik pun.... tiba2 jer dah hilang... burung makan kot... (positif thinking kan) Tapi kali ni banyak gugus pulak berbunganya... jadi hubby akak terajin sikit nak membungkusnya... jadi dapatlah hasilnya sebanyak yang dalam bakul tu...
Ini yang masih kat tangkai... takut pulak korang tak percaya... bukan pokok dalam rumah ye... hubby akak pegang tu, untuk buah tu posing... isinya manis sangat... cuma kekurangannya... ye lah mana ada yang sempurna kan dalam dunia ni... kekurangannya isinya nipis, bijinya besar... kata bos hubby akak, buah ni kena tunggu berbuah berkali-kali dulu, barulah isinya akan jadi tebal... tak tau lah betul ke tak... kena minta pegawai pertanian pulak ler yang jawabnya...

12 comments:

  1. salam kak yus..klu makan buah mata kucen nie mmg xberhenti2 la atie mkn..klu beli tue...sedapkan?

    ReplyDelete
  2. ni ubat orang batuk ni hehehehe...kalau sesiapa batuk bertambah2 batuknya

    ReplyDelete
  3. Atie... betul tu kalau makan memang tak boleh berhenti... tambah pulak kalau yang manis.

    ReplyDelete
  4. Zie..nasib baik batuk akak dah baik.. boleh lah makan.. kalau tak baik pun akak makan jugak... rezeki jangan ditolak...

    ReplyDelete
  5. alamak...

    peweet... ayu kan, pernah try tanam pokok matakucing...

    sedih bila dah besor, tukang kebun terpotong.. katanya sebab terganggu tumbesaran pokok kat keliling (pisang)

    wah... sedih sangat... sampai skrg tak ada keinginan nak tanam

    bestnya, hasil tanaman sendiri

    ReplyDelete
  6. assalam kak Yus, bestnyer ada pokok buah mata kucing tu..saya suka mkn buah tu...sedapnya..:)

    ReplyDelete
  7. Ayu.. mungkin betul kot sebab pokok mata kucing ni jenis yang tahan lasak... suami akak pernah tanam pokok mangga sebelah dia, pokok mangga mati sebab kena serang anai2, tapi dia tetap kukuh...

    ReplyDelete
  8. Nieza... memang best sebab boleh makan tanpa was-was sebab tak de racun dan tak de bahan pengawet. Kalau yang jual tu kan kena basuh betul2 sebelum makan.

    ReplyDelete
  9. Tahniah dah dapat makan hasil tanaman sendiri. Tentu manis kan... ;)

    ReplyDelete
  10. Bestnya kak makan hasil sendiri. Kawan saya beli minggu lepas sekilo seploh hengget... saya lak tak berapa suka..sikit2 makan laaa

    ReplyDelete
  11. Sue,
    Mahalnya... boleh makan hasil sendiri memang best..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails