Dozen Roses Love Note

Saturday, May 21, 2011

Mee Rakyat

Assalamualaikum semua...

Mee rakyat?...ada mee untuk rakyat ke.....tak lah sebenarnya dah lama tak goreng mee. Pagi tadi goreng mee untuk breakfast, alang2 tak yah ke sekolah sebab LADAP hari ni dibatalkan, bolehlah goreng mee ni. Mee goreng simple jer  kosong je...sebab tu lah teringat kenangan masa kat UPM dulu. Kami selalu jugak ke kantin UPM tu ( tak tau lah sekarang ni masih wujud ke tak kantin UPM tu )kan selalu ada mee yang digoreng banyak yang dimasukkan dalam talam besar tu..siapa nak cedok je kan...kami panggil mee tu mee rakyat...ye lah mee biasa, kosong je...banyak pulak tu..sekarang ni pun kat kantin2 ada, cuma taklah sebanyak tu...
 Jadi..inilah breakfast kami sekeluarga pagi tadi..mee goreng simple jer..akak cuma letak meat ball, karot setengah batang dan tomato sebiji...tapi disebabkan semuanya memang suka mee, akak goreng 3 bungkus...liciiiinnnn. Kat rumah ni semuanya suka mee goreng kecuali along, mungkin sebab dia dah jemu makan mee masa dalam perut dulu kot...masa mengandung kat dia, masa alahan teruk, akak cuma boleh makan mee goreng je...ada ke macam tu....pakar2 sains kena buat kajian lah ni....
Mee kuning ni pulak kami kirim dengan Ustazah kat sekolah akak yang duduk kat Semenyih...dia duduk dekat dengan rumah orang yang buat mee kuning ni..jadi memang sedap sebab tak de bahan pengawet, tak payah nak celur2 bagai...basuh jer dah cukup...
Meat ball ada sebungkus lagi tu...teringin nak buat bakso...tapi tunggu along balik dulu lah...bakso dia makan..Banyak pulak akak melalut ye...mee rakyat lah...mee kuninglah...baksolah  Resepi untuk mee ni biasa2 jer...semua pandai goreng mee kan...tak ada yang istimewanya...

2 comments:

  1. mmg ada jenama mee kuning = mee rakyat.. saya suka gak beli, sbb mee nya banyak..hehe

    ReplyDelete
  2. Ye ke...akak tak tahu...tak pernah jumpa...kebetulan pulak ye...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails