Assalamualaikum semua...
N3 sebelum masuk tidur hari ni tentang seri muka yang kak antan buat hari ni untuk minum petang tadi
Sebenarnya resepinya akak ambik dari Myresipi...resepi NanaSham, tapi adalah yang diubahsuai sikit2. Jadi sesiapa yang nak resepi asal boleh klik kat sini ye...
Resepi yang kat bawah ni, yang akak dah ubahsuai sikit2 ye....
Bahan-bahannya
- 500 gm beras pulut ( akak rendam lebih kurang 3 jam)
- 400 ml santan cair
- 1 st garam
- 2 sm minyak
Untuk lapisan atas
- 120 gm tepung gandum
- 30 gm tepung kastard
- 220 gm gula pasir halus
- 4 biji telur gred A
- 450 ml santan pekat
- 1/2 st garam
- 300 ml air + beberapa helai daun pandan dikisar
Cara-caranya
- Toskan beras pulut, dan satukan dengan santan, garam dan minyak. Ratakan dan kukus selama 30 minit.
- Bila sudah masak, keluarkan dari loyang dan tekan pulut menggunakan sudu.
- Untuk lapisan atas, satukan semua bahan dan tapis ke dalam periuk.
- Kacau atas api sederhana sehingga pekat atau naik wap.
- Kemudian tuangkan ke atas lapisan bawah tadi dan kukus selama 30 minit.
- Bila sejuk bolehlah dipotong.
Assalamualaikum Antan,bestnya kuih serimuka..teringat kat mak kalau ternmpk kuih ni..Selamat Hari Ibu!!
ReplyDelete