Dozen Roses Love Note

Tuesday, April 19, 2011

Dulce de Leche Brownies


Assalamualaikum semua....

N3 malam ni tentang brownies yang dibuat menggunakan ddl yang dihasilkan semalam. Resepinya akak ambik daripada blog Kak Zai..Teratak Impian...terima kasih ye pada semua yang berkongsi resepi ni...Izinkan di C n P ye.. pada yang empunya resepi...
Dulche de Leche Brownies
Sources 1:
Hana & Ayu S'pore
Sources 2:
Kzai@Teratakimpian

Bahan-bahan
  • 115g butter
  • 170g semisweet chocolate @ coklat masakan
  • 25g serbuk koko
  • 3 biji telur L
  • 200g gula - leh kurangkan-(Ayu gunakan 100g)
  • 1 sk esen vanila
  • 140g tepung gandum
  • 100g kekacang - akak letak 75 gm walnut yang diketuk
  • 250g dulce de leche - hana kurangkan. main agak2 je amik gune sudu-(Ayu pun agak2, tapi lain kali nak scoop lebih sikit.)

Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 175. Sediakan loyang empatsegi berukuran 20cm. Alaskan dengan oven paper dan ketepikan.
  • Cairkan semisweets chocolate dan juga butter secara double boiler. Bila sudah cair, angkat dari api dan masukkan serbuk koko. Kacau sebati. Ketepikan sebentar.
  • Pukul telur menggunakan whisk. Masukkan gula dan juga esen. Kacau.
  • Masukkan chocolate cair tadi. Kemudian tepung. Gaul sebati. Last skali masukkan kekacang jika suka.
  • Tuang separuh adunan ke dalam loyang. Ambil dulce sesudu demi sesudu dan taruh ke atas adunan. Tuang baki adunan ke atasnya dan bakar selama 35-40min.
  • Keluarkan dari oven dan potong square. Hidangkan.

2 comments:

  1. sedapnya tgk brownise DDL akak ni....ramai dh yg buat saya juga tak terbuat2...hehe

    ReplyDelete
  2. Cubalah Nieza...akak buat DLL tu pakai pressure cooker, cepat sikit...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails