Dozen Roses Love Note

Friday, April 1, 2011

Talam Peanut Butter (updated)

Assalamualaikum semua....

N3 kedua hari ni tentang Talam Peanut Butter yang pernah akak buat tahun lepas tapi tak disertakan resepi.
Hari ni cuba merajinkan diri menaip resepi yang diperoleh daripada Chef Asma ni... Jadi sesapa yang berminat bolehlah mencuba... Sorrylah gambar ni pun yang dulu...comot je...
Lapisan Bawah:
(A)

  • 50 gm tepung ubi
  • 50 gm tepung hoenkwee putih
  • 100 gm tepung beras
  • 300 ml santan pekat
  • 500 ml air
  • 130 gm gula
  • 1/2 tsp garam
(B)
  • 220 gm creamy peanut butter
Cara memasaknya:
  1. Satukan bahan A dan tapis ke dalam periuk
  2. Masukkan B dan masak hingga naik wap
  3. Tuang ke dalam loyang 10 x 10 " dan kukus selama 25 min.
Lapisan Atas :
(A)
  • 150 gm tepung beras
  • 150 gm tepung ubi
  • 300ml santan pekat
  • 300 ml air
  • 1/2 tsp garam
Lapisan Atas 
(B)
  • 180 gm gula
  • 150 ml santan pekat
  • 200 ml air
  • 1 helai daun pandan
Lapisan Atas
(C)
  • Pewarna hijau epal
  • Pewarna orange red @ merah
Cara memasaknya
  1. Satukan bahan B dan masak hingga mendidih dan satukan dengan bahan A
  2. Tapis dan bahagikan kepada 5 bahagian
  3. Lapisan pertama putih, kedua hijau, ketiga putih, keempat orange red dan kelima hijau terang sikit.
  4. Kukus setiap lapisan selama 5 min dan lapiasan akhir selama 20 hingga 25 min.

7 comments:

  1. Assalam kak Antan, wah menarik resepi ni kak masuk list dulu nanti nk buat jugalah...:)

    ReplyDelete
  2. ye la...sedap tu talam Peanut Butter..dah lama tak buat..

    ReplyDelete
  3. menariknyaa.. klu resepi de peanut butter ni mmg sukee sgt:D..

    ReplyDelete
  4. Nieza, Nazrah n Mama Olyn: Selamat mencuba...nak sedap lagi pakai peanut butter yang tak hancur.

    ReplyDelete
  5. Antan, thanks sudi kongsi resepi nih...insyaAllah kalau rajin nak try buat...hehe

    ReplyDelete
  6. Welcome Kak Ummi, kalau Kak Ummi buat mesti kejadiannya lagi cantik...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails