Sebenarnya ais krim goreng ni kak antan buat semalam untuk minum petang. Teringin sangat bila tengok kat rumah Kak Nor dan Mr. Mama dulu. Jadi bila along ada ni, akak cuba lah buat. Jadi inilah hasilnya. Jadi kalau nak tau cara membuatnya boleh tengok kat rumah Kak Nor kat sini....
kak antan gunakan acuan kat atas ni untuk potong roti tu..jadi resepinya kak antan c np kat bawah ni..
AISKRIM GORENG by Lina Pg
sumber: Ina@Hana
sumber: K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahan:
* 10 keping roti putih ( kak antan pakai 18 keping )
* 9 scope aiskrim (apa2 perisa)
* Plastik wrap ( untuk balut roti)
* Minyak
Cara-cara:
1. Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
4. Tekan acuan telur yang bulat tu (akak guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar).
5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman
6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak betul2 panas
sumber: Ina@Hana
sumber: K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahan:
* 10 keping roti putih ( kak antan pakai 18 keping )
* 9 scope aiskrim (apa2 perisa)
* Plastik wrap ( untuk balut roti)
* Minyak
Cara-cara:
1. Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
4. Tekan acuan telur yang bulat tu (akak guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar).
5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman
6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak betul2 panas
No comments:
Post a Comment