TALAM LABU
Lapisan bawah - [labu ]
1 cawan labu [di parut]
1 cawan tepung beras
2 s/b tepung kastad
1/2 cawan gula
3 cawan santan cair + sikit garam
Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat atau 4 segi..
2. Masukkan semua bahan kecuali labu dan kacau rata. Tapiskan
3. Masukkan labu yg diparut dan kacau rata.
4. Masakan adunan sebentar sehingga nampak naik wap.
5. Tuangkan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak anggaran selama 30 minit.
Lapisan Atas - [santan ]
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat [1/2 biji kelapa]
1 s/k garam sikit
pewarna hijau
Cara.
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan sekejap adunan ni diatas api yg perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.
3. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan labu tadi.
4. Kukus lagi selama 25 minit.
5. Sejukkan betui2 sebelum potong dan hidangkan.
Detik demi detik berlalu tanpa mampu diputar kembali. Langkah demi langkah perlu diatur pada perhentian yang sementara ini. Segala suka dan duka, senyum dan tangis pasti berbaur mencipta pengalaman dan lukisan kenangan pada kanvas kehidupan. Blog ini aku jadikan wahana untuk aku berkongsi pengalaman, pendapat dan minat bersama kalian....
Thursday, February 10, 2011
Talam Labu
Assalamualaikum semua...
Tengoklah kuih kat bawah tu...semangat orang Kedah ni...Hijau Kuning.
Sebenarnya kak antan buat talam labu tadi, stok labu banyak kat rumah. Lembut je talam labu ni, kak antan ikut resepi Kak Hanieliza. Jadi resipinya boleh tengok kat sini...
Resepinya kak antan c n p kat bawah ni ye....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kisah Ibu dan Bunga Hydrangea
Assalamualaikim wbt dan salam sejahtera.. Wah... dah lama bebenor ibu tak menulis di sini, sampai ibu dah tak ingat macam mana nak urus...
-
Assalamualaikum semua...Haaaa....tengok gambar kat bawah ni...inilah tempat cik antan bermesyuarat selama 3 hari di Banting. Sebenarnya ini ...
-
Assalamualaikim wbt dan salam sejahtera.. Wah... dah lama bebenor ibu tak menulis di sini, sampai ibu dah tak ingat macam mana nak urus...
-
Assalamualaikum. Kesian pulak bila anak2 merengek lapar petang2 ni. Jadi cik antan buatlah hidangan yang paling mudah dan cepat. Bahan2 pun ...
Assalam kak Antan sedapnya kuih talam ni kak..terliur lak saya mlm2 ni...nampak kemas jer akak buat ni...nanti nk cari labu buat jugalah...hehe
ReplyDeletesalam.. wahhh sedapnya sis
ReplyDeleteposto posto.... hu3
konsert Maher Zain pergi ker 28 feb nih?