Saturday, February 5, 2011

Makan-makan di Mentakab

Assalamualaikum semua....
N3 ketiga hari ni....semua tentang aktiviti makan2 di Mentakab semasa kak antan balik sana Khamis lepas.
Masa otw balik hari tu, kak antan hantarkan sekali 2 kotak talam tu dan hubby kak antan singgah pasar Kajang sebab nak cari batang keladi, dia teringin nak makan, jadi nak minta maknya masakkan. Jadi tengah hari tu, inilah hidangannya...Batang Keladi Masak Gulai Tempoyak. Bahan2nya: Batang Keladi, ikan bilis, tempoyak, bawang besar, dan cili padi. Cili padi ditumbuk bersama2 garam dan dimasukkan dalam periuk bersama2 air. Masukkan ikan bilis dan bawang besar yang dihiris, bila air dah mendidih masukkan batang keladi yang dah disiang, kemudian masukkan santan dan tempoyak. Perasakan dengan garam dan asam keping, kalau belum cukup masinnya...
Sebelah petangnya barulah dipotong kek along tu... tengoklah isi dalamnya....
Ini pulak menu makan tengah hari semalam. Ayam Goreng Sos Black Pepper (kak antan bagi nama tu) ayam diperap dengan garam, kunyit, gula dan sos black pepper. Sedap...resepi adik ipar kak antan..
Tak puas makan gulai keladi masak tempoyak, sekali lagi dimasakkan sambal tempoyak, kali ni ditambah dengan pucuk ubi kayu dan pucuk kaduk
Siput sedut..biras kak antan masak, dicampurkan dengan keladi... cili padi dan serai.
ni pulak masak lemak kulat sisir, dicampur dengan ikan bilis, bawang dan pucuk cekur manis.
Ntah berapa banyaklah makanan berlemak yang kak antan makan.. bertambah tinggilah kolestrol kak antan....kena jaga kalori lepas ni nih...ye ke...boleh percaya ke...

No comments:

Post a Comment

Kisah Ibu dan Bunga Hydrangea

Assalamualaikim wbt dan salam sejahtera.. Wah... dah lama bebenor ibu tak menulis di sini, sampai ibu dah tak ingat macam mana nak urus...