Dozen Roses Love Note

Friday, December 3, 2010

Bihun goreng simple dan Apam Karamel

Untuk sarapan pagi kami hari ni bihun goreng simple... sebabnya tak de ayam, tak de udang cik antan letak meat ball je.... tapi dalam lada yang ditumis tu cik antan blend sekali ikan bilis dan udang kering. Yang lain2 tu macam biasa je.... Kat bawah ni pulak Apam Gula Hangus atau ada yang panggil Apam Karamel, dah lama cik antan tak buat apam ni. Sengaja buat awal untuk minum petang, harap2 apam ni masih wujud sampai ke petang...
Resepi apam ni cik antan dapat daripada mak cik antan, kira turun temurunlah ni...

Resepi Apam Gula Hangus @ Apam Karamel
Bahan-bahannya:
  • 5 biji telur ayam
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan susu cair / santan ( kali ni cik antan pakai susu cair)
  • 2 tsp baking soda

Cara membuatnya

  1. Masak gula dengan api yang perlahan hingga kuning. Masukkan air panas dan kacau(hati-hati dengan wap dan percikan gula yang panas). Sejukkan.
  2. Pukul telur hingga kembang.
  3. Masukkan air gula yang telah sejuk ke dalam telur.
  4. Masukkan susu cair / santan separuh dahulu.
  5. Masukkan tepung gandum dan kacau satu arah sahaja. Habiskan santan tadi dan kacau hingga tidak berketul.
  6. Tuang ke dalam acuan dan kukus selama 45 minit atau hingga masak. Kalau gunakan acuan kecil, masa mengukus boleh dikurangkan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails