Dozen Roses Love Note

Wednesday, December 29, 2010

Makan-makan di Banting

Cotton Soft Japanese Cheesecake.....
Assalamualaikum semua....bertemu lagi untuk hari ni....kek kat atas ni cik antan buat untuk makan2 di Banting hari ni...kat atasnya cik antan letakkan blueberry filling. Maaf ye kawan2 blueberry fillingnya tak cukup dah habis.... Resepinya terima kasih pada Alma daripada MyResipi, kalau nak tengok resepi asal boleh klik kat sini... Kat bawah ni cik antan c n p resepinnya yang cik antan buat...

Cotton Soft Japanese Cheesecake
Bahan-bahan ( 9 inci )

Bahan A:

· 250g cream cheese

· 50g butter

· 100 ml susu segar (fresh milk)

· 6 biji kuning telur

· 1 sdb jus lemon

· 1/4 sdk garam

· 60g tepung kek / tepung superfine

· 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:

· 6 biji putih telur

· 140g gula (granulated sugar)

· 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.

4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil @ masukkan dalam loyang lain. Kmdn, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails