Balik dari kenduri tadi singgah kedai beli susu dengan telur sebab stok telur dah habis, teringat pulak ada roti yang dah nak expired hari ni. Jadi inilah hasilnya..puding roti sos kastard... sedap sangat sebab tak manis...
Resepinya cik antan dapat dari MyResipi...resepi maya zakry...maya kata resipi internet, maaflah cik antan tak tau lah asalnya resepi siapa...siapa2 pun yang punya resepi cik antan minta halal ye...Cik antan buat 1 setengah adunan daripada resepi asal jadi jom layan resepinya...
Resepinya cik antan dapat dari MyResipi...resepi maya zakry...maya kata resipi internet, maaflah cik antan tak tau lah asalnya resepi siapa...siapa2 pun yang punya resepi cik antan minta halal ye...Cik antan buat 1 setengah adunan daripada resepi asal jadi jom layan resepinya...
Resepi Puding Roti Sos Kastard
( sumber : maya zakry daripada MyResepi)
Bahan-bahannya:
Bahan A
- 1 kotak ( 1 liter) fresh milk
- 12 keping roti ( gardenia / apa2 yang sewaktu dgnnya)
Bahan B
- 6 sudu besar gula halus
- 3 sudu besar butter - dicairkan
- 3 biji telur ayam
- 1 1/2 sudu besar tepung jagung
Bahan C (sos)
- 1 tin susu cair
- 3 sudu besar tepung kastard
- 3 sudu besar gula
Cara-cara Membuatnya:
- Koyak-koyakkan roti dan rendam dalam 750 ml susu segar lebih kurang setengah jam
- Kacau dan gaul rata bahan B dan campurkan dengan bahan A dan dikacau.
- Masukkan dalam loyang dan bakar dalam suhu 180'C selama 45min/sehingga masak. Sejukkan.
- Campurkan Bahan C dan lebihan fresh milk lebih kurang 250ml tadi dan kacau atas api sederhana hingga agak pekat.
- Hidangkan puding bersama-sama sos.
No comments:
Post a Comment