Dozen Roses Love Note

Tuesday, December 14, 2010

Cupcake Kawah Gunung Berapi

Assalamualaikum. Hari ni cik antan nak berkongsi cupcake coklat yang cik antan buat untuk anak2 makan petang tadi. Dah berhari2 diorang dok minta cik antan buatkan kek untuk diorang pulak sebab dua tiga hari ni dok buat kek yang ditempah jer kan...Cik antan pun tergerak hati nak buat cmc tapi buat cupcake je lah. Teringat pulak cream frosting semalam masih berbaki jadi mulalah operasi membuat chocolate moist cupcake dengan inti cream cheese frosting, sebab dulu cik antan pernah belajar cupcake ni. Tapi cik antan guna resepi cmc Amy Heng. Buat separuh resepi jer.... Jadi inilah hasilnya....cc yang diletakkan cream cheese frosting di atasnya. Eh eh tadikan kata nak buat inti....jangan tak tahu memang cik antan buat inti tapi bila masak tengoklah hasilnya kat bawah ni.....
Cupcake cik antan macam kawah gunung berapi. Bahagian yang diisi cream frosting tu mula2 menggelembung lepas tu membentuk kawah...(macam belajar geografi pulak). Bila tengok balik resepi cream frosting yang belajar dulu, rupanya tak masuk butter, cream frosting yang ini kan ada butter, mungkin itulah sebabnya....kalau2 sifu2 kek tengok dan baca ni mesti diorang gelakkan cik antan kan....apa nak buat saya budak baru belajar. Jom layan resepi cmc Amy Heng daripada buku Delicious Cakes

Kek Coklat Lembab
Bahan-bahannya:
  • 250 gm butter
  • 400 gm gula perang
  • 11/2 tsp esen vanilla
  • 4 biji telur
  • 325 ml air
  • 280 gm tepung kek*
  • 70 gm serbuk koko*
  • 11/2 tsp baking powder*
  • 3/4 tsp baking soda*
  • 1/2 tsp garam ( cik antan tak masuk pun )
  • * diayak bersama

Cara Membuatnya:

  1. Pukul butter, gula dan esen vanilla hingga kembang.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul rata
  3. Masukkan bahan yang diayak dan air berselang seli. Kacau rata.
  4. Bakar selama 60 minit @ hingga masak.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails