Dozen Roses Love Note

Friday, January 14, 2011

Apom Kastard

Assalamualaikum semua....
Untuk minum petang ni..kebetulan along ada kat rumah, N9 kan cuti hari ni,
kak buat kuih ni. Dah lama tak makan, dulu masa kat Kuantan selalu ada jual kat kantin sekolah kak antan, tapi kat sini tak pernah jumpa. Kak antan buat tak lah sesedap yang selalu kak antan makan tu, tapi anak2 kata sedap..oklah tu.... Resepi kat antan ambil dari blog Kak Wan - Blog Citarasawan...Jadi jom layan resepi.....

Apom Kastard
( Sumber : Blog Citarasawan )


Bahan-bahan
2 cawan tepung naik sendiri diayak
1/4 cawan gula
1 biji telur
2 sudu kecil yis segera
1 sudu kecil pewarna kuning
1 1/2 cawan susu segar
(tambah 1/2 cwn air jika adunan pekat, agak2 spt adunan pancake/dadar tpi jgn terlalu cair)
1 sudu besar marjerin, dicairkan

Inti Kastard
1/2 cawan gandum
1 sudu besar tepung kastard
1/2 cawan gula (boleh dikurangkan jika tak suka manis)
1 1/2 cawan air
1 sudu kecil pewarna kuning (jika suka)

Cara-cara :
1. Pukul telur bersama gula hingga kembang. Masukkan susu segar, air, gula, yis, majerin cair dan pewarna gaul hingga sebati
2. Masukkan tepung, gaul rata dan kisar sekejap didalam pengisar, kemudian tapis. Perap adunan selama 1 - 2 jam (lebih lama lebih baik) sehingga adunan kelihatan berbuih.
3. Tuang 1 sendok adunan kemudian ratakan dan masak di atas non-stick pan tanpa menggunakan minyak. Masak dengan api yang kecil. Tutup kuali dengan penutup. Adunan cepat masak jadi jangan biarkan terlalu lama nanti cepat hangus.
4. Apabila adunan masak, angkat dan letakkan 1 sudu besar inti ditengahnya. Lipat separa bulatan.
5. Untuk Inti : Satukan semua bahan inti, kemudian tapis. Masak di dalam periuk diatas api sederhana sehingga kental dan berkilat.
6. Apom akan menjadi semakin lembut apabila sejuk.
7. Inti boleh di ganti dengan jagung cream atau inti kaya.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails