Dozen Roses Love Note

Thursday, January 20, 2011

Kari Daging

Assalamualaikum semua....
Walaupun hari ni cuti, tapi inilah baru dapat nak masukkan n3 hari ni... Banyak pulak aktiviti hari ni. Jadi tengah hari tadi masak yang simple2 je, untuk makan malam baru dapat masak kari ni. Bolehlah angah makan sekali esok sebelum solat Jumaat.
Kari Daging ( tak de sukatan ye... pandai2 agak je lah...)

Bahan2nya:
  • Daging
  • Ubi kentang
  • Rempah kari daging
  • Bawang merah ( untuk menumis dan ditumbuk)
  • Bawang putih ( untuk menumis dan ditumbuk )
  • Halia ( untuk menumis dan ditumbuk )
  • Bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis
  • Daun kari
  • Santan
  • Minyak untuk menumis
Cara2nya
  1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan bawang merah, daun kari, bunga lawang, cengkih dan kulit kayu manis
  2. Bila agak garing, masukkan bawang dan halia yang ditumbuk.
  3. Kemudian masukkan rempah kari
  4. Masukkan daging yang dipotong nipis. Biar hingga naik minyak.
  5. Masukkan santan dan ubi kentang. Masak hingga kentang empuk.
  6. Perasakan dengan garam.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails