Dozen Roses Love Note

Sunday, January 9, 2011

Lunch : Nasi Goreng Tempoyak

Assalamualaikum semua....
Untuk lunch tengah hari ni, simple je...tengok gambar pun sempoi je, tak de hiasan apa2....kosong je..Sebenarnya malam tadi kak antan tak sedap badan, tiba2 rasa seram sejuk dan bila check suhu badan memang lebih 37' pun...badan terasa lenguh2. Hari ni rasanya dah tak demam, cuma badan je yang masih lenguh2. Kalau ikutkan hati dan badan memang tak nak masak apa2 hari sebab tak larat sangat, tapi hubby pulak kat Langkawi, jadi terpaksalah gagahkan diri memasak untuk anak2. Lagipun dari malam tadi kak antan tak makan nasi, tak de selera. Perut dah terasa sakit sebab dah masuk angin. Anak2 kak antan ni memang suka makan nasi goreng, malam tadi angah tumbuk cili padi buat sambal tempoyak jadi sebab sambal tu masih ada, terhasillah nasi goreng kat atas ni...kalau nak cuba.....

Nasi Goreng Tempoyak
  • Nasi yang dimasak dengan 3 cawan beras( sejukkan dulu ye)
  • 2 sudu besar sambal tempoyak ( tumbuk cili padi dan garam, gaul dengan tempoyak)
  • 3 biji telur
  • segenggam ikan bilis
  • 1 labu bawang besar dihiris nipis
  • 4 batang serai dihiris nipis (betul2 nipis tau)
  • minyak dan garam secukupnya
Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang dan serai, kemudian masukkan ikan bilis
  2. Kemudian masukkan sambal tempoyak
  3. Bila agak garing pecahkan telur
  4. Kemuadian masukkan garam
  5. Bila sudah rata, masukkan nasi dan digaul rata.
Suka tengok anak2 makan, Alhamdulillah...syukur kepada Allah sebab dikurniakan anak2 yang tak memilih bila masuk bab makan....

2 comments:

  1. senangnya anak2 makan aper aje yang ibu masak

    ReplyDelete
  2. Itulah...alhamdulillah, anak2 akak tak cerewet..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails