Dozen Roses Love Note

Thursday, January 20, 2011

Kek Coklat Kukus

Assalamualaikum semua...
N3 kedua hari ini... kek ni kukus petang tadi baru je tuang coklat ganache kat atas dia.. Kek ni ditempah oleh Nor Azmar, cikgu kat sekolah kak antan. Azmar ni baru berpindah ke sekolah kak antan. Ni kira tempahan pertamalah ni... tapi akak tahu Mar ni pandai masak kek ni.. Tak pe, lepas ni boleh ambik resepi kat sini dan cuba....

Kek Coklat Kukus

Bahan2nya
  • 1 cawan minyak @ butter cair (kak antan guna butter cair)#
  • 1 cawan susu cair#
  • 1/2 cawan susu pekat#
  • 1 cawan serbuk koko#
  • 1 cawan gula pasir#
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 suduteh baking powder
  • 1 suduteh bikarbonat of soda
  • 3 biji telur
Ganache
  • 500 gm coklat
  • 250ml whipping cream
Cara membuatnya
  1. Satukan yang bertanda # ke dalam periuk dan kacau di atas api yang sederhana hingga gula hancur ( tak perlu mendidih) sejukkan
  2. Pukul telur hingga kembang dan kemudian masukkan bahan yang dimasak. Kacau sebati
  3. Masukkan tepung yang diayak bersama2 soda dan baking powder.
  4. Tuang ke dalam acuan dan kukus di dalam pengukus yang telah dipanaskan selama 1 jam
  5. Untuk membuat ganache - didihkan whipping cream dan masukkan coklat.
  6. Bila kek sejuk, tuangkan ganache ke atasnya.

5 comments:

  1. rasa cam dah terai je...ishh masuk list lah resepi ni..hehe..mekasih yee

    ReplyDelete
  2. sedapnya!...terliur lagi nengok kek coklat ni..hehe

    ReplyDelete
  3. kek coklat buat lagu mana memang sedap ajer..kat rumah kalau buat kejap ajer licin...

    ReplyDelete
  4. Untuk semua yang komen, cuba jangan tak cuba... resepi ni senang sangat2....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails