Dozen Roses Love Note

Thursday, January 6, 2011

Blueberry Cheese Tart Part 2 - edisi bertukar pasangan

Assalamualaikum semua...
Seperti yang dijanjikan semalam, n3 hari ni tentang blueberry cheese tart yang kak antan siapkan hari ni...abaikanlah corak2 yang senget2 tu, memang kak antan ni tak pandai sangat dalam bab lukis-melukis ni.....
Nak tahu sebab apa kak antan kata edisi bertukar pasangan? Sebab resepi BCT ni kak antan ambik daripada myResipi, untuk pastrinya daripada Eryne Jasmine..nak resepi klik kat sini...dan untuk fillingnya daripada haz_amon, resepinya kat sini.....Terima kasih ye untuk kedua2nya, maafkan akak ye sebab pandai2 menukarkan pasangan korang...jangan mare....
Jadi keseluruhan resepi yang kak antan buat.....

Resepi Blueberry Cheese Tart

· PASTRY (resepi chef anuar)

· 160g butter

· 80g gula castor

· 1 st vanilla esen

· sedikit garam( akak tak letak pun )

· 1 biji telur

· 250gm tepung gandum

· Bahan untuk Cheese Filling(inti):-

· 250 gm cream cheese

· 50 gm gula aising

· 20 gm mentega (lembutkan)

· 1/2 sudu besar perahan lemon

· 1 biji telur (gred B)

· Blueberry pie filling

Cara-cara membuat Pastri


1. Utk Doh Pastri: Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)

2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati

3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.

4. Dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan.

5. Tekan doh pada acuan tart.

6. Bakar 170 degree Celcius selama 15 minit. Kemudian sejukkan sementara nak sediakan isian cheese.

Cara-cara membuat filling

Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.

2. Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails