Resepi Blueberry Cheese Tart
· PASTRY (resepi chef anuar)
· 160g butter
· 80g gula castor
· 1 st vanilla esen
· sedikit garam( akak tak letak pun )
· 1 biji telur
· 250gm tepung gandum
· Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
· 250 gm cream cheese
· 50 gm gula aising
· 20 gm mentega (lembutkan)
· 1/2 sudu besar perahan lemon
· 1 biji telur (gred B)
· Blueberry pie filling
1. Utk Doh Pastri: Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
4. Dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan.
5. Tekan doh pada acuan tart.
6. Bakar 170 degree Celcius selama 15 minit. Kemudian sejukkan sementara nak sediakan isian cheese.
2. Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.
No comments:
Post a Comment