Bahan-Bahan:
1 bungkus kek swiss roll
1 kotak agar-agar segera ( akak jumpa jenis Jela perisa rose)
1 tin fruit cocktail (akak ganti laici)
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar
Cara:
1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk.
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
3. Kemudian ambil sedikit jus laici dan tuangkan keatas kek tadi.
4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
5. Taburkan buah laici ke atas kastard tersebut.
6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan ke atas buah cocktail tadi.
7. Masukkan ke dalam peti sejuk.
Detik demi detik berlalu tanpa mampu diputar kembali. Langkah demi langkah perlu diatur pada perhentian yang sementara ini. Segala suka dan duka, senyum dan tangis pasti berbaur mencipta pengalaman dan lukisan kenangan pada kanvas kehidupan. Blog ini aku jadikan wahana untuk aku berkongsi pengalaman, pendapat dan minat bersama kalian....
Wednesday, January 26, 2011
Triffle
Assalamualaikum semua...
N3 betul2 sebelum masuk tidur ni, buat petang tadi sebab teringin sangat bila tengok kat blog Nur Indah. Indah pakai laici jadi akak pun pakai laici jugak..sedap...Indah kata resepi ni dari Chef Hanieliza, jadi boleh klik kat sini....Kak Antan mohon copy paste resepinya ye Indah...
Triffle
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kisah Ibu dan Bunga Hydrangea
Assalamualaikim wbt dan salam sejahtera.. Wah... dah lama bebenor ibu tak menulis di sini, sampai ibu dah tak ingat macam mana nak urus...
-
Assalamualaikum semua...Haaaa....tengok gambar kat bawah ni...inilah tempat cik antan bermesyuarat selama 3 hari di Banting. Sebenarnya ini ...
-
Assalamualaikim wbt dan salam sejahtera.. Wah... dah lama bebenor ibu tak menulis di sini, sampai ibu dah tak ingat macam mana nak urus...
-
Assalamualaikum. Kesian pulak bila anak2 merengek lapar petang2 ni. Jadi cik antan buatlah hidangan yang paling mudah dan cepat. Bahan2 pun ...
No comments:
Post a Comment