Dozen Roses Love Note

Sunday, January 30, 2011

Puteri Ayu

Assalamualaikum semua....
Tengoklah gara-gara tengok puteri ayu kat rumah Yatie, kak antan pun rasa teringin sangat nak buat. Jadi tadi terus pergi beli kelapa parut, walaupun mintak kelapa parut putih, tapi dapat yang tak berapa putih. Ni first time kak antan buat puteri ayu, jadi taklah seayu yang kat rumah Yatie. Tak apalah, janji licin.... Tapi yang musykil sikitnya, Yatie dapat 36 ketul, tapi kak antan dapat 26 ketul je...tapi rasa2nya tahu sebab apa, mungkin sebab kelapa parut kak antan sikit kot atau akak pukul tak cukup kembang. Tapi tu bukan masalah besar, yang pentingnya anak2 kak antan suka sangat, kalau setakat 26 ketul tu, sekali paling je...hubby kak antan yang pada awalnya buat muka tak confident pun banyak jugak masuk ke perutnya....Terima kasih ye Yatie, atas resepi ni akak mintak izin c n p ye....
Puteri Ayu


Bahan-bahan ( Yatie dapat 36 ketul, akak dapat 26 ketul )

  • 4 biji telor
  • 1 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil b. powder
  • 1/2 cawan santan pekat (guna santan kotak)
  • perisa pandan, atau perisa kegemaran

Inti Kelapa

  • 2 cawan kelapa parut putih
  • 1 sudu besar tepung ubi
  • 1/2 sudu kecil garam

Cara Cara

  1. Pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan ovalette dan pukul lagi sehingga betul2 kembang.
  2. Sementara itu ayak tepung bersama baking powder. Masukan tepung berselang seli dengan santan dan pukul lagi sehingga sebati.
  3. Bahagikan beberapa bahagian sekiranya inginkan pelbagai perisa dan warna yg menarik.

9 comments:

  1. as salam kak antan, sedapnya nengok kuih ayu ni..tadi pagi nampak kat dapur kak yatie ni kat dapur akak pula...nk juga mencuba nanti...acuan dh lama ada tapi tak terbuat2 lagi..hehe nk ucapkan happy birthday juga buat along anak akak tu semoga berjaya didalam apa jua bidang yg diceburi..insyaAllah:)

    ReplyDelete
  2. Terima kasih ye Nieza, akak pun sebab acuannya dah lama beli, itu yang cuba buat jugak ni...best sebab menjadi...

    ReplyDelete
  3. Saya like, like very much this Puteri Ayu. Makan , makan nanti semakin ayu...heeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  4. kuih kegemaran nie..tapi jiran pinjam acuan sampai sekarang lom pulang..huhuhu

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Antan,
    Wow tahniah menjadi cantik kuih putri ayu akak....sebenarnya acuan Yatie kecik sikitlah kak, tu yg dpt 36 ketul...acuan Yatie yg lama besar sikit...mungkin akak punya besar sikit acuannya...apa pun tq sudi mencuba resepi ni...

    ReplyDelete
  6. Ye ke...sebenarnya tq utk Yatie sbb sudi berkongsi resepi...

    ReplyDelete
  7. Jamie..siannya akak baca, beli baru je lah... nak minta pun mesti segankan
    Mamawana...kena selalu makan supaya bertambah ayu...

    ReplyDelete
  8. Salam Cikgu Antan,
    tak prnah buat kuih ni sebab anak2 kurang gemar, begitu gak dengan my hubby tapi akak memang suka makan kuih ni. Selalunya akak beli je.

    ReplyDelete
  9. Salam kak,puteri ayu ni mariam suka sangat,kalau buat kena buat 2 versi,berkelapa dan kosong..hehehe...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails